Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

19. 08. 2017. 08:09   >>  07:40 1

IZ CGES-A NAGLASILI

Zadovoljni kako napreduje podmorski kabl

Dinamika izvođenja radova koji će obezbijediti povezivanje energetskog podmorskog kabla na prenosnu mrežu Crne Gore, za koju je zadužen Crnogorski elektroprenosni sistem je, prema riječima izvršnog direktora Ivana Bulatovića, u saglasnosti sa dinamikom radova koje realizuje italijanska Terna.

On je podsjetio da je izgradnja dalekovoda Lastva – Čevo – Pljevlja, trafostanice Lastva i kabla dio Trans balkanskog koridora, koji će spojiti Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju, kako bi se obezbijedilo spajanje tržišta Balkana sa Zapadnom Evropom.

“Podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije uvršten je na zvanične liste projekata od značaja za Evropsku uniju i Energetsku zajednicu. Pojedine faze ovog velikog projekta će biti završene u toku ove i naredne godine, kada se očekuje i povezivanje na postojeći prenosni sistem Crne Gore”, kazao je Bulatović za Pobjedu.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore kablom potpisan je sredinom novembra 2010, a ukupna vrijednost projekta je milijardu eura.

“Izgradnja kabla pozicionira Crnu Goru kao važno energetsko čvorište. Važno je što će izgradnja ovih kapitalnih projekata obezbijediti preduslove za dalji razvoj prenosnog sistema Crne Gore”, rekao je Bulatović.

On je podsjetio da je izgradnja dalekovoda Lastva-Pljevlja započeta 2011, potpisivanjem strateškog, akcionarskog i ugovora o koordinaciji projekta između države Crne Gore, Terne i CGES-a.

“Ukupna vrijednost ove investicije, koja podrazumijeva izgradnju trafostanice Lastva, 400 kilovolti (kV), dalekovoda Lastva – Čevo – Pljevlja i uvođenje postojećeg 400 kV dalekovoda Podgorica – Trebinje u TS Lastva, iznosi 106 miliona eura, odnosno 127 miliona eura ako računamo i izgradnju dalekovoda od Pljevalja do granice sa Srbijom, kao i ulaganjima u internu mrežu, za čije investiranje je obezbijeđena donacija eura”, precizirao je Bulatović.

On je naveo da je dalekovod od Lastve do Pljevalja dugačak 194 kilometra i ima 670 stubova. Radovi na trafostanici Lastva, čija je vrijednost 30 miliona eura se, kako je dodao, realizuju zadovoljavajućom dinamikom.

“CGES je završio 90 odsto aktivnosti i završetak trafostanice se očekuje u toku ove godine. Radovi na dalekovodu (projektovanje, nabavka opreme i izvođenje radova) napreduju neznatno sporijom dinamikom”, rekao je Bulatović.

Izgradnja dalekovoda i trafostanice je dio povezane infrastrukture kojom će se povezati elektroenergetski sistemi Crne Gore i Italije.

“Izgradnjom 400 kV trafostanice će se dugoročno stvoriti preduslovi za dinamičan razvoj novih turističkih kompleksa, novih izvora i njihovo priključenje na prenosnu mrežu. Prenosna mreža na primorju će postati jača i pouzdanija unijevši još jednu tačku, osim Podgorice, iz koje će se napajati primorje”, naveo je Bulatović i objasnio da je završeno 98 odsto procesa eksproprijacije za stubna mjesta, a pri kraju je i obezbjeđenje pristupa do stubova.

EU je prepoznala napore Crne Gore i CGES-a da učestvuju i realizuju važne projekte jačanja elektroenergetske infrastukture, pa je kompaniji dodijelila 25 miliona eura granta, koji će relaksirati tarifu za prenos u važećem regulatornom periodu.

Ključne investicije CGES–a od ove do 2019.  su izgradnja dalekovoda 400 kV Pljevlja2-Bajina Bašta i Pljevlja2- Višegrad, do granice sa Srbijom, trafostanice Brezna-I faza i priključenje na dalekovod 110 kV Nikšić-Brezna, zamjena visokonaponske opreme u trafostanicama i rekonstrukcija sistema zaštita i upravljanja u cijeloj mreži.

“U ovoj godini planirana realizacija tih investicija je 7,5 miliona eura. Vrijednost ukupnih investicija u prvih šest mjeseci ove godine iznosi deset miliona eura”, precizirao je Bulatović i dodao da su ugovorili povoljne kreditne aranžmane sa Evropskom bankom za razvoj i rekonstrukciju i Njemačkom razvojnom bankom.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније