Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

18. 08. 2017. 14:04   >>  13:34

SINDIKAT PORT OF ADRIA

Preduzeće aktivnosti u cilju zaštite kolega

Sindikalna organizacija zaposlenih Port of Adria preduzeće niz sinhronizovanih aktivnosti, po potrebi i organizovati generalni štrajk, kako bi poslodavac poništio odluku o otpuštanju 19 njihovih kolega.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih, Luka Klisić, kazao je da će zajedno sa kolegama iz drugog sindikata i predstavnicima Unije slobodnih sindikata (USSCG) preduzeti niz sinhronizovanih aktivnosti kako bi poslodavac poništio odluku o otpuštanju 19 njihovih kolega i pristao na potpisivanje novog kolektivnog ugovora, kojim bi prava radnika bila osigurana u narednom periodu.

"Segmentacija i privatizacija dijela nekadašnje zajedničke Luke je klasičan primjer kako se pod plaštom privatizacionog procesa, uz pomoć korumpirane administracije, uništavaju uspješne kompanije, predaju se u ruke svjetskim tajkunima, a radnici pretvaraju u robove. Pokušaj otpuštanja 19 naših kolega je završna faza ovog procesa", naveo je Klisić u saopštenju.

On je kazao da su, po principu "štapa i šargarepe", njihove kolege koje su proglašene tehnološkim viškom, dobile ponudu da dobrovoljno napuste kompaniju uz stimulativnu otpremninu od oko 12 hiljada eura.

"Da li može parama da se kupi želja da se kraj radne karijere i penzija dočekaju u firmi u kojoj si proveo čitav svoj radni vijek? Koliko to košta", pitao je Klisić.

On je pitao i zašto državni i lokalni organi ne reaguju na činjenicu da će tim potezom ostati bez osnovnih sredstava za život 19 porodica, odnosno da će Opština Bar dobiti 90-ak novih socijalnih slučajeva.

"Šta je sa javnim mnjenjem? Zašto se više piše u medijima o spašavanju jedne morske kornjače nego o otpuštanju, za sada, 19 radnika Port of Adria ili 30 kolega iz Vojske Crne Gore? Zašto se više društvene energije troši na brigu o psima, kojih nažalost u Baru ima više nego radnika, nego o radničkim pravima", pitao je Klisić.

Iz kabineta izvršnog direktora preduzeća, Sadeta Kare, saopšteno je da Port of Adria otpušta radnike koji su tehnološki višak u cilju povećanja konkurentnosti, a prekobrojnima se za odlazak nudi deset hiljada eura više od onoga što im zakon garantuje.

U protekle tri godine bilo je, kako se navodi, pet socijalnih programa, kroz koje je preduzeće napustilo 230 radnika uz isplaćene bruto otpremnine u iznosu od 6,5 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније