Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

17. 08. 2017. 07:57 >> 07:31

KOMPANIJA A2A

Žalba na zabranu raspolaganja akcijama

Italijanska kompanija A2A podnijela je žalbu na privremenu mjeru, kojom je na zahtjev Specijalnog tužilaštva blokirano 41,7 odsto njihovih akcija u Elektroprivredi (EPCG), saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda, koji je donio to rješenje.

"Takva mjera, koja je izdata u vezi sa postupcima vezanim za usluge u okviru grupe, koje je A2A pružila EPCG između 2010. i 2012. godine, ukazuje da će i sama A2A biti predmet istrage crnogorskog pravosuđa", navodi se u sopštenju italijanske kompanije, objavljenom 25. jula na njihovom sajtu.

U saopštenju se navodi da su tog dana dobili rješenje Višeg suda u Podgorici.

Specijalno tužilaštvo je u aprilu prošle godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili kompaniju za višemilionski iznos u korist italijanskih preduzeća A2A, A2A Reti Elettriche i Bain Milano.

Osim bivšeg finansijskog direktora EPCG, Flavia Bianca, bivšeg izvršnog direktora te kompanije, Enrica Malerbe i nekadašnjeg finansijskog direktora Massima Sale, istragom su obuhvaćeni i glavni finansijski direktor Slobodan Tanasijević, rukovodilac za finansije i platni promet Vinka Janjušević i izvršni rukovodilac Vojka Ćalasan.

Istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima EPCG.

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti Elettriche i Bain Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka Odbora direktora.

Prema svjedočenju bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG, Srđana Kovačevića, A2A je po tom osnovu fakturisala 7,75 miliona eura, a naplatila 4,34 miliona, A2A Reti Elettriche je fakturisala i naplatila 1,17 miliona, a Bain Milano 2,08 miliona eura.

A2A je dostavila i mišljenje Komisije za javne nabavke da za te poslove nije bilo potrebno sprovoditi proceduru javnih nabavki, jer se radilo o poslu u okviru poslovne grupe.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A u EPCG, zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske kompanije, ne dovodi u pitanje izlaznu opciju koja je aktivirana početkom jula.

A2A je kroz tu opciju ponudila Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata počevši od 1. maja naredne godine. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније