Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

10. 08. 2017. 16:38 >> 17:16
2

MINISTARKA SEKULIĆ

Teško procijeniti štetu od HR taksi

Ministarstvo ekonomije pozdravilo je odluku Hrvatske Vlade o ukidanju spornih odredbi pravilnika kojim su se povećale takse za kontrolu uvoznog voća i povrća, saopštila je resorna ministarka Dragica Sekulić i dodala da je teško procijeniti štetu nastalu njihovim uvođenjem.

Sekulić je kazala da je Crna Gora podržavala dijalog u toj oblasti, kao i da nijesu planirali uvođenje bilo kakvih kontramjera.

“Ono na čemu smo insistirali cijelo vrijeme je da domaći proizvođači u Hrvatskoj treba da imaju jednak tretman kao i proizvođači u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i ostalim zemljama regiona”, rekla je Sekulić na konferenciji za novinare.

Ona je ocijenila da se veoma dobrom pokazala regionalna inicijativa da na vrijeme upozore kolege iz Hrvatske da su ušli u jedan rizičan proces kršenja pravila i propisa u toj oblasti, čime su narušili konkurenciju i pokušali da na jedan način promovišu domaće proizvođače. 

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je odluku da izmijeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, pri čemu će cijena naknade ponovo biti 12 eura. Odluka na snagu stupa sjutra.

Sekulić je navela da, prema podacima Monstata, izvoz voća i povrća iz Crne Gore ka zemljama Evropske unije (EU) iznosi oko 3,5 miliona eura.

“Štetu koja je nastala od 15. jula do danas nije lako procijeniti jer nije lako napraviti razliku šta od robe ide samo za Hrvatsku, a šta je preko nje izvoženo ka ostalim zemljama EU”, precizirala je Sekulić.

Ona je rekla da su privrednici, kako je saznala iz komunikacije sa njima, tražili alternativne rute za izvoz svoje robe tako da su izvozili robu preko Mađarske, a ne preko Hrvatske, koja bi im bila zemlja ulaska u EU i koja bi ih dočekala sa takvom vrstom troška.

“Nemam tačan podatak o iznosu i nisam sigurna koliko ga je lako i dobiti, jer je naknada pogađala i one koji su izvozili robu u druge zemlje EU. Srećom ovaj period nije dugo trajao”, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da joj je izuzetno drago što nije bilo potrebe za uvođenjem bilo kakvih mjera i instrumenata ni od Crne Gore ni drugih država.

“Vjerujem da je ovo dobar način da i u narednom periodu sarađujemo. Insistiraćemo da u ovakvim slučajevima i pri uvođenju kontrola i naknada za njihovu realizaciju imamo usaglašen njihov iznos. To je inicijativa koju će Crna Gora u narednom periodu pokrenuti”, precizirala je Sekulić.

Ona je poručila da ne prave bilo kakve kompromise u dijelu bezbjednosti hrane, niti su imali bilo šta protiv samog pravilnika i njegove suštine, ali da su smatrali da povećanje naknade od 22 puta, sa 12 na 270 eura, nije u skladu sa pravilima.

“Kolege iz Ministarstva poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane trebalo bi da usvoje ovakav pravilnik u septembru, a naknade će biti u skladu sa stvarnim troškovima potrebnim za realizaciju te vrste kontrole”, objasnila je Sekulić.

Ta naknada, kako je dodala, ne smije biti diskriminišuća ni na uštrb bilo koga, odnosno ni proizvođača ni uvoznika. 

“Drago mi je da su kolege iz Hrvatske, osim što su vratile tu naknadu na prethodni iznos, on ostao isti i za uvoznu i robu koja se proizvodi u Hrvatskoj”, rekla je Sekulić.

Resorni ministri regiona sastali su se u ponedjeljak u Sarajevu, odakle su pozvali Hrvatsku da hitno povuče tu odluku i uskladi iznos taksi s evropskim pravilnikom.

Na sastanku u Sarajevu ministri Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH konstatovali su da je odluka Hrvatske diskriminatorska. Srbija je potom pojačala kontrolu nad robom biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske. Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka svakog tereta i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније