Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

09. 08. 2017. 16:14 >> 15:45

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Podrška za 247 proizvođača povrća

Pravo na dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za ovu godinu, putem javnog poziva, do sada je iskoristilo 247 proizvođača, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. “Oni su u svoju proizvodnju investirali ukupno 834,3 hiljade eura, uz podršku Ministarstva u iznosu od 358,56 hiljada “, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je i ove godine Agrobudžetom opredijelilo podršku za proizvođače povrća.

Kroz javni poziv za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za ovu godinu, koji je objavljen u februaru proizvođači imaju mogućnost da dobiju podršku za nabavku sjemenskog odnosno sadnog materijala, proizvodnju rasada, kao i opremu za navodnjavanje zasada.

"Najviše podržanih aplikacija bilo je iz središnjeg regiona 215, iz sjevernog 15 i iz primorskog 17“, navodi se u saopštenju.

Zasijano je 33,36 hektara povrća više nego prošle godine.

Najviše se sadila lubenica, koja je zasnovana na površini od 232,6 hektara, uglavnom na prostoru opština Podgorica i Ulcinj.

"U odnosu na prethodnu godinu, u cilju povoljnijih uslova za unaprjeđenje povrtarske proizvodnje, ove godine su napravljene određene izmjene u javnom pozivu. Minimalna površina za zaštićeni prostor je smanjena sa 0,3 hektara na 0,2 hektara, a dozvoljeno je sabiranje različitih kultura kako bi se zadovoljio kriterijum minimalne površine“, dodaje se u saopštenju.

Minimalna površina na otvorenom polju je 0,5 hektara, sa tim da se ove godine podržava uzgoj najviše dvije povrtarske vrste kako bi se zadovoljio taj kriterijum.

"Umjesto 50 odsto podrške koju su dobijali proizvođači svih vrsta povrtarskih kultura, ove godine, podršku do 40 odsto vrijednosti investicije dobijaju proizvođači dominantno zastupljenih vrsta povrća - paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus, dok veću podršku, do 50 odsto dobijaju proizvođači ranog povrća u plastenicima i manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju, a sve u cilju širenja asortimana i perioda prispijevanja povrća, odnosno povećanja konkuretnosti domaćih proizvođača“, rekli su iz Ministarstva.

Značajna novina u javnom pozivu je i izdvajanje podrške za nabavku mehanizacije, koja je ove godine dodjeljivana poljoprivrednim proizvođačima kroz poseban javni poziv.

Time je, kako su naveli, proizvođačima povrća omogućeno da javni poziv za povrtarstvo iskoriste za povećanje zasada i podizanje standarda proizvodnje, a da mehanizaciju i opremu obezbijede kroz poseban javni poziv koji je objavljen prvi put ove godine i kroz koji je, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika u svim sektorima proizvodnje, investirano novih milion eura u crnogorski sektor poljoprivrede.

"Proizvođačima povrća na raspolaganju su bile i druge mjere podrške Agrobudžeta kao što su podrška kopanju bunara, podrška preradi na gazdinstvima, pozivi IPARD like projekta, kao i direktna podrška po hektaru u iznosu od 180 eura“, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније