Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

01. 08. 2017. 10:45 >> 10:19
1

REAGOVAO KONJEVIĆ

Opet pozvao Vladu da poništi odluku

Potpredsjednik SDP-a, Raško Konjević, opet je pozvao VDT-a i specijalnog tužioca, Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića, da izuzmu materijale sa sjednice Vlade od 27. jula ove godine, te sagledaju sporne članove Zakona o reprogramu poreskog duga i javnost obavijeste o mišljenju tužilaštva o zakonitosti naplate poreza imovinom za kompanije Work Finder i Đurković company.

 

Konjević podsjeća da je riječ o iznosu od oko 1,6 miliona eura, koje su kompanije ostale dužne građanima Crne Gore.

Iznos ovolikog duga ih, smatra Konjević, obavezuje da "hitno provjere navode i sankcionišu ovakve zloupotrebe". Na to ih, ocijenio je Konjević, obavezuje osim zakona i javna upozorenja da se donose odluke suprotno zakonima ove države u korist privilegovanih kompanija ili pojedinaca.

Konjević je odgovorio na raniji demanti Vlade, iz koje je saopšteno da potpredsjednik SDP-a iznosi "neistinite, apsolutno neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje".

"Činjenica je da je poreski dug narastao na preko 700 miliona. Taj iznos je nekoliko godišnjih budžeta sektora zdravstva ili prosvjete, desetak godišnjih budžeta sektora bezbjednosti odnosno odbrane. To je na desetine novih škola, bolnica, kliničkih centara, opreme za zdravstvo, plata ljekarima i prosvjetnim radnicima, nove opreme policiji, vojsci koje su nažalost 'pojeli' privilegovani tajkuni. Umjesto u državni budžet većina novca je otišla u njihove privatne džepove. Reakcija Vlade da se može primjenjivati Uredba o postupku naplate poreza imovinom poreskog obveznika (Sl.list CG 12/16), koja je 31.12.2016. godine Zakonom stavljena van pravne snage je zastrašujuća. Tumačenje osim što je van elementarnih pravnih principa vodi nas i u pravnu nesigurnost, jer kad Vlada kaže da može da primjenjuje pravni akt koji je prestao da važi, onda je jasno da više nema vladavine prava", rekao je Konjević.

On je ocijenio da je to poziv da može sve da se radi, ukoliko je to u interesu DPS-u bliskih kompanija koji su poreski dužnici.

"Ovako je svojevremeno pravne propise tumačio Svetozar Marović, a ko se protivio tome proglašavan je 'protivnikom razvoja'. Danas vidimo gdje nas je to dovelo. Jasno je da je članom 18 Zakona o reprogramu poreskog duga pomenuta Uredba stavljena van pravne snage i da je prestala da važi 31.12.2016. godine. Jasno je da Vlada odluke ne može donositi pozivajući se na odredbe pravnog akta koji nije na pravnoj snazi", rekao je Konjević.

Da je zakonopisac želio da napravi izuzetke i produži važenje te Uredbe za postupke koji su bili započeti u trenutku kada se zakon usvajao on bi to, navodi Konjević, napisao u prelaznim odredbama kao što je to učinio u slučaju Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, zapisujući tu mogućnost u članu 17 Zakona o reprogramu.

"Ali ta mogućnost, u konkretnom slučaju za naplatu poreza imovinom, ne postoji u zakonu. Namjera pojedinaca u Vladi jeste da izvrgne primjenu Zakona o reprogramu i omogući povlašćenim firmama da ponovo poreski dug naplaćuju imovinom koju niko na tržištu neće da kupi. Pa tako bi Vlada da uzme podrume, stanove i ostalu neprodatu imovinu privilegovanih kompanija umjesto da naplati porez onako kako ga plaćaju svi redovni poreski obveznici. O tome je pisala i DRI u svom izvješatju o reviziji naplate poreza imovinom u izvještaju 2016. godine. Zato još pozivam potpredsjednika Vlade Simovića, čiji je ovo resor, da predloži Vladi da poništi ove odluke. Time bi priznao grešku, ali i izbjegao namjeru da se to radi svjesno suprotno zakonima države Crne Gore. U suprotnom nakon javnih upozorenja ako se nastavi sa sprovodjenjem ovakvih odluka namjera će biti potvrđena i konkretnim činjenjem", rekao je Konjević.

Podsjetio je da je iste podatke o poreskom dugu iznosio i ranije s pozicije ministra finansije, i danas, s pozicije poslanika.

"Citiram: 'Dug na dan 20.7.2016. godine iznosio je 777.607.069,36 € i predstavlja dug obveznika koji imaju iskazana dugovna salda na analitičkim računima.', ovako glasi prva rečenica Informacije o poreskom dugu koju sam kao tadašnji ministar finansija u prelaznoj Vladi podnio na razmatranje. Ko želi može lako provjeriti na pretraživaču google ukucavši 'Informacija poreski dug na dan 20.7.2016. gov.me'. Ponavljam poreski dug je preko 700 miliona, a kao dokaz citirao sam prvu rečenicu iz Informacije koju je Vlada usvojila jula 2016. godine. Dakle, iste sam podatke saopštavao i tada i danas", istakao je Konjević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније