Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

31. 07. 2017. 19:45 >> 19:19

DEMANTI IZ VLADE

"Zla namjera i politikantstvo Konjevića"

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević iznio juče, kako kažu iz Ministarstva finansija, neistinite, apsolutno neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje da su navodno Vlada Crne Gore i ovo finansija načinili niz pravnih propusta i da su navodno čak prekršili zakon u korist pojedinih kompanija.

Konjević je, kroz otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću, VDT-u Ivici Stankoviću i glavnom specijalnom tužilaštvu Milivoju Katniću, ocijenio da je davanjem saglasnosti za naplatu poreskog duga imovinom poreskih dužnika firmama Work Finder i Đurković company, Vlada postupila nezakonito. 

"Ni jedna Konjevićeva tvrdnja nije istinita, već su njegove tvrdnje zlonamjerne", naglašavaju iz Ministarstva.

Prva Konjevićeva manipulacija, tvrde iz Ministarstva, je da se Vlada, u informacijama koja su prihvaćene na sjednici od 27. jula, prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti poziva na pravni osnov – Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika koja je prestala da važi 31. decembra 2016. godine.

Činjenice govore da se radi o manipulaciji poslanika SDP-a, navode iz Ministrstva: "Đurković Company” zahtjev za naplatu poreskog potraživanja imovinom podnijela je Poreskoj upravi 28. marta 2016. godine, a on je Ministarstvu finansija – Komisiji za naplatu poreskih potraživanja dostavljen 5. aprila iste godine godine. Kompanija "Workfinder“ zahtjev Poreskoj upravi podnijela je 17. juna prošle, a on je Ministarstvu, odnosno Komisiji za naplatu poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika dostavljen 8. jula 2016.

"Zakon o reprogramu poreskog duga objavljen je u Službenom listu od 31. decembra 2016.i stupio je na snagu danom objavljivanja", navode iz Ministarstva i naglašavaju da, s obzirom na to da Zakon nema prelazne odredbe u odnosu na započete postupke, svaka primjena zakona na postupke koji su započeti u skladu sa propisima koji su važili prije donošenja novog zakona bila bi retroaktivna i kao takva direktno protivna odredbama Ustava Crne Gore", navode iz Ministarstva. 

Dakle, naglašavaju iz Ministarstva, primjena Zakona o reprogramu na ova privredna društva, kao i na sve ostale podnosioce zahtjeva podnešenih u vrijeme važenja uredbe, značilo dovođenje tih lica u neravnopravan položaj, odnosno u situaciju da trpe štetu zbog toga što su se ponašali u skladu sa važećim propisima. Dakle, Zakon se ne primjenjuje na subjekte koji su proceduru započeli prije stupanja Zakona na snagu", objašnjavaju iz Ministarstva.

Manipulacijom Konjevića Ministarstvo označava i njegovu izjavu da je poreski dug "skoro 700 miliona“ i podsjećaju da je on, u svojstvu ministra finansija 28. jula prošle godine u dokumentu "Informacija o poreskom dugu na dan 20.7.2016. godine“, koja je tog dana i razmatrana na sjednici Vlade, naveo da realno naplativi dug iznosi 236 miliona eura.

"Iz prethodnog proizilazi da je Raško Konjević jedne podatke o visini poreskog duga iznosio kao ministar, a druge iznosi sada, da je upravo Konjević, kao ministar, sugerisao da dio poreskog duga bude naplaćen reprogramom", tvrde iz Ministarstva finansija i zaključuju da je upućivanja otvorenih pisama i javnih poziva u ovom slučaju neutemeljeno i zlonamjerno i da im je jedina svha politikanska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније