Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 07. 2017. 14:48 >> 14:20

PRODAJA "VUNKA"

"Zabilježba destimulisala ozbiljne kupce"

Udruženje za vraćanje i zaštitu privatne svojine Bijelo Polje organizovalo je danas konferenciju za medije na temu "Zabilježbe restitucije kod primjene Zakona o povraćaju oduzetih prava i obeštećenja". Povod konferencije je, kako je naveo predsjednik udruženja Branko Hajduković, goruća privredna tema u Bijelom Polju, prodaja imovine nekadašnjeg Vunarskog kombinata - Vunka.

"Cio proces prodaje imovine nekadašnjeg kombinata vođen je tako da se obezvrijedi njegova imovina, te da se na kraju proda po desetostruko nižoj cijeni", kazao je Hajduković.

Potkrepljujući tvrdnju, Hajduković je podsjetio da se u prvu licitacionu prodaju krenulo sa početnom cijenom od 11,5 miliona eura. U isto vrijeme načinjena je zabilježba kod Uprave za nekretnine na dio imovine koja je opterećivala prodaju.

"Stekao se utisak da je upravo ta zabilježba poslužila onima koji su organizovali “prodaju” da destimuliše ozbiljne kupce. Poznato je da kupci iz uređenih zemalja zabilježbu smatraju ozbiljnom preprekom za prodaju, odnosno kupovinu imovine, što se u kasnijim prodajama potvrdilo u praksi", kazao je Hajduković.

On smatra da je stečajni upravnik namjerno izbjegavao rješavanje pitanja zabilježbe, kako bi upravo ona odbila ozbiljne kupce.

Problem oko ovjere kupoprodajnog ugovora, nastao upravo zbog postojanja zabilježbe, riješen je nakon desetak dana od prodaje imovine, tako što je notarka Bilja Konatar, njene kolege su to odbile da učine, prihvatila da ovjeri ugovor u kojem je, kako kaže Hajduković, među pomenutim konzocijumima koji su kupili kombinat upisano i ime inicijatora zabilježbe.

Problem zabilježbe rješavaće se u narednom periodu, kada će se utvrditi da li taj dio imovine pripada sadašnjim kupcima ili će pripasti inicijatorima zabilježbe, ranije je Hajdukoviću pojasnila situaciju notarka Konatar.

"Da li je to moguće treba da razjasne pravnici", kazao je predsjednik Udruženja.

Advokat Josif Božović je kazao da je Hajduković nastojao da dobije kopiju ugovora od notarke Konatar kako bi uvidiio da li su mu u njemu zaštićeni interesi, ali da u tome nije uspio.

"Dosadašnja praksa osnovnih i viših sudova, pa i Vrhovnog suda, da takvi ugovori o kupoprodaji koja je predmet restitucije su ništavni. To kaže i član 32 stav 5 Zakona o povraćaju i obeštećenju da su ništavni svi pravni poslovi zaključeni nakon stupanja na snagu ovog zakona koji za predmet i obavezu imaju oduzeta imovinska prava", naveo je Božović.

On je podsjtio da je Vrhovni sud u jednom sličnom slučaju poništio ugovor o prodaji između Opštine Plav i fizičkog lica jer je imovina bila predmet povraćaja.

"Za razliku od tog ugovora, mi ovdje imamo neke nepravilnosti u smislu rokova. U zapisniku o javnoj prodaji u Privrednom sudu od 26. juna 2017, Komisija konstatuje da odluku o ponudi najpovoljnijeg ponuđača donijeti stečajni upravnik u roku od sedam dana od javnog otvaranja ponuda, to jest, od 26. februara 2017. Po tome, rok za zaključenje ugovora, od dvadesetjednog dana, tekao je od 30. jula. Ugovor je zaključen tek 25. jula, što dovodi u sumnju da su prekoračeni propisima utvrđeni rokovi. Da li je to tako ili nije, moguće je utvrditi jedino tužbom protiv Vunarskog kombinata kojeg zastupa stečajni upravnik Radojica Grba i konzorcijuma koji su kupili imovinu za utvrđivanje ništavnosti pomenutog ugovora", istakao je Božović.

Hajduković je naveo da se pozivu za konferenciju nijesu odazvali, iako su bili pozvani, predsjednik Opštine Bijelo Polje, predsjednik Komisije za povraćaj i obeštećenje za gradove Sjevera CrneGore, predstavnici tri zvanične notarske kancelarije u Bijelom Polju, stečajni upravnik “Vunka” Radoica Grba, predstavnici Konzorcijuma "Dulović i Bravera", te predstavnici NVO.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније