Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

26. 07. 2017. 14:33   >>  14:05 10

VUKSANOVIĆ SMATRA

Privatizacija Aerodroma antidržavna mjera

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović ocijenila je da je jučerašnja najava premijera Duška Markovića o privatizaciji Aerodroma Crne Gore još jedna u nizu štetnih, ekonomski antidržavnih mjera.

 

"Poslije jučerašnje najave premijera da se kreće u privatizaciju Aerodroma Crne Gore ubijeđeni smo da u pitanju još jedna u nizu štetnih, ekonomski antidržavnih mjera kojom bi se Crna Gora lišila svog kapitalnog resursa i višestruko uspješne kompanije", navodi Vuksanović.

Ona podsjeća da Aerodromi Crne Gore već deceniju ostvaruju profit koji je svake godine sve značajniji, te da je kompanija sposobna da iz tog profita redovno servisira sve obaveze koje bi nastale na osnovu kreditnog zaduženja za proširenje kapaciteta, posebno onih u Tivtu.

"To je uostalom i pokazala studija EBRD i u njoj je navedeno da će zarada aerodroma biti minimum 354 miliona eura na osnovu ulaganja od 50 miliona, pa zbog toga nije ni tražana državna garancija za ovaj kredit, jer je sasvim jasno da se radi o visokoisplativom poslu. Aerodromi su ekonomsko bogatstvo Crne Gore, sa monopolskom pozicijom koja garantuje sigurne ogromne prihode i profit za državu i građane. Nažalost, to je upravo i razlog zbog čega DPS ekonomska pamet namjerava njegovo otuđenje", rekla je Vuksanović.

Smatra da je u ovom slučaju riječ o davanju profita u ruke privatniku "po principu prodaje naplatne rampe na autoputu".

"Država će napraviti autoput, ali će privatizovati naplatnu rampu. Tako izgleda trenutna namjera Vlade kad su u pitanju aerodromi. Našu infrastrukturu i monopolski položaj će iskoristiti kompanija bliska DPS-u da bi ostvarila stotine miliona profita, a građani od toga neće vidjeti nikakvu korist. Naravno, ukoliko menadžment kompanije nije dobar, a sigurni smo da ima prostora za unapređenje, treba ga zamijeniti novim, pa čak i inostranim ukoliko je procjena da će se tako ostvariti bolji rezultati", kazala je Vuksanović.

Uvjerena je da kompanija te vrste može ostvaritavati profitne stope koje joj omogućavaju širenje na osnovu kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

"Vlada DPS-a taj posao godinama stopira kako bi se po već oprobanom modelu smanjila vrijednost kompanije ili dovelo do preoptrerećenja i dobio razlog za prodaju. Napominjemo da Aerodromi praktično održavaju u životu i nacionalnu avio kompaniju - Montenegroeirlans, koja ima preko 17.7 miliona eura duga prema aerodromima te je i to jedan od razloga za kašnjenje investicija neophodnih za dalji razvoj kompanije", podsjeća Vuksanović.

Smatra da je razlog jasan.

"Želi se stvoriti slika nesposobnosti kompanije da se sama razvija, što je onda dobar izgovor da 'zlatna koka' iz državnih pređe u tajkunske ruke, a da naše pare ne idu nama nego njima. Vlada u tom slučaju služi samo kao servis tajkuna, kao da su ih oni birali a ne građani. SDP je u vlasti nekoliko puta spriječila DPS da ovaj namjeru sprovede u djelo i proda Aerodrome. Kao sto smo ih spriječili da prodaju većinski paket EPCG, kao sto smo ih spriječili da Deripaski poklone Termoelektranu i još mnogo toga zaključno sa zadnjim primjerom Luke Bar - spriječićemo i ovu namjeru zajedno sa građanima Tivta i Crne Gore kojima je interes grada i države prioritet u odnosu na interese DPS tajkuna i Vlade", zaključila je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније