Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

24. 07. 2017. 21:26 >> 20:59
3

POVEĆAN IZVOZ

Simović: Spriječili uvoz 200 tona hrane

Zbog nedozvoljeno visokog sadržaja rezidua pesticida, do 21. jula spriječeno je da se na tržište Crne Gore plasira preko 200 tona hrane koja nije ispunjavala zahtjeve bezbjednosti, čime je zaštićeno zdravlje ljudi, kazao je ministar poljoprivrede Milutin Simović.

On je, odgovarajući na poslaničko pitanje, kazao da je, od januara do danas izvezeno je 10 puta više krompira nego prošle godine u istom periodu, dok je izvoz lubenice 180% veći u odnosu na isti period prošle godine. 

"Do sada je izvezeno oko 1.800 tona lubenice. Bilježi se i pad uvoza ovih kultura. Uspješno se realizuje plasman paprike, paradajza, krastavaca i drugih kultura", kazao je Simović.

On je saopštio da je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove od juna povećala frekventnost laboratorijskih analiza kojima se utvrđuje bezbjednost hrane. "Cilj ovakvog pristupa je zaštita zdravlja potrošača kroz procjenu rizika bezbjednosti hrane", kazao je ministar i naglasio da je do 21. jula kontrolom pošiljki iz uvoza zabranjeno stavljanje u promet 36 raznih pošiljki hrane, od čega se najveći broj odnosi na povrće i voće.

Ministar je kazao da je, u cilju rješavanja problema plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda, u ovogodišnjem Agrobudžetu kreiran, u okviru mjera za stabilizaciju tržišta, Program intervencija na tržištu.

Ovim Programom je predviđena podrška za skladištenje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u uslovima većih poremećaja na tržištu. Vodeći računa o tržišnim kretanjima i održavanju stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača, posebnu pažnju smo posvetili tržištu najosjetljivijih sektora, a posebno povrća i voća", kazao je Simović.

On je saopštio da su, na dnevnom nivou, pratili stanje na tržištu, uključujući analizu cijena, dinamiku prispjeća domaće proizvodnje.

"Pratili smo uvoz i izvoz, kvalitet i kvantitet ponude i posredstvom savjetodavnih službi dnevno komunicirali sa poljoprivrednim proizvođačima. Bez obzira na brojne izazove i, razumljivo, očekivanja poljoprivrednih proizvođača, uspjeli smo da održimo stabilne cijene i u periodima kada je prijetila opasnost drastičnog pada cijena, što bi značajno ugrozilo dohodak poljoprivrednih proizvođača", rekao je Simović.

On je ocijenio da se pravovremeno reagovalo i, u granicama mogućeg, održala stabilnost.

"Obezbijedili smo podršku skladištenja viškova krompira, lubenice i maline", kazao je Simović odgovarajući danas na poslaničko pitanje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније