Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

24. 07. 2017. 20:35   >>  20:11 1

URA O PDV-U

"Oporezujte vaše prijatelje tajkune"

Vladini predlozi izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji predviđaju smanjenje granične vrijednosti za poštanske pošiljke iz inostranstva za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV sa sadašnjih 150 na 22 eura i predlozi koji potvrđuju ranije najave povećanja PDV-a sa 19 na 21 odsto pokazatelji su da je nelegitimna vlada Duška Markovića izgubila kompas i da nezaustavljivo vodi zemlju u ambis, kaže izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

“U trenutku dok su pojedini investitori povlašćeni i dok vaši tajkuni i prijatelji duguju milione eura za porez, vaše „očajničke“ mjere štednje su smanjenje granične vrijednosti pošiljki i povećanje PDV-a.  U trenutku kad državna preduzeća donose odluke o raspodjeli bonusa po sramotnim i nedopustivim kriterijumima, ovakve mjere štednje na štetu građana su nedopustive”, poručuje Mikić.

Još jednom se, kako navodi Mikić, u praksi dokazuje da cijenu DPS-ove neodgovorne i pogubne ekonomske politike plaćaju građani, a da se već godinama pod tepih guraju problemi čime se stvara izmišjena slika o Crnoj Gori kao lideru u regionu u kojoj teče med i mlijeko, a država je ustvari svakim danom sve zaduženija i ekonomski sve slabija i zavisnija.

Mikić navodi i da su građani, koristeći se mogućnostima online trgovine, bili u mogućnosti da različitu robu i proizvode kojih u Crnoj Gori nema ili su višestruko skuplji nabave preko interenta po povoljnim cijenama i na taj način uštede novac, a istovremeno i izbjegnu monopolske cijene uvozničkih lobija.

“Smanjenje granične vrijednosti za poštanske pošiljke na koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV smatramo još jednim udarom na životni standard mladih jer su oni najveći korisnici ovih vrsta pošiljki. Postavlje se pitanje koliko će ovim Vladinim predlogom izgubiti Pošta Crne Gore jer je gotovo izvjesno da će se drastično smanjiti broj poštanskih pošiljki za robu iz inostranstva”, ističe on.

Mikić tvrdi da, dok se javnost na „velikoj sceni“ već mjesecima bavi tzv. državnim udarom, nelegitimna Vlada „iza zavjese“ priprema i sprovodi na desetine udara na budžet građana. Navodi da su to smanjenje naknada za majke, rast cijena goriva, zamrzavanje plata u javnom sektoru, smanjenje dječjeg dodatka, povećanje cijene električne energije, povećanje cijena vode...

“Umjesto da naplatite dio od poreskog duga čiji se iznos mjeri stotinama miliona eura od vaših tajkuna i prijatelja ili da uvedete porez na stvarni luksuz i na taj način uvećate prihode u budžetu, vi već godinama jedino od građana raznim taksama, uredbama, akcizama i kreditima popunjavate prihodnu stranu budžeta”, naglašava Mikić.

Funkcioner Ure poziva Odbor za ekonomiju  da odbije pomenute predloge ili da ih Vlada povuče. Kaže da su  Crnoj Gori potrebne ozbiljne reforme koje, kako navodi, nelegitimna vlada nema snage da sprovede, jer se već decenijama DPS bori za Crnu Goru malog broja privilegovanih i povlašćenih, a ne Crnu Goru svih njenih građana kakva ona treba da bude.

“Svjesni teške socio-ekonomske situacije, Građanski pokret URA je ponudio program ekonomskog oporavka Crne Gore pod nazivom „Posao za sve“ koji ovih dana predstavljamo i distribuiramo građanima Crne Gore”, najavljuje Mikić.

"Ako svi moramo da damo doprinos konsolidaciji javnih finansija i ako uvodimo mjere na štetu građana zbog čega mjere štednje ne važe za rukovodstvo Monteputa i partijske funkcionere iz tog preduzeća", pita se na kraju Mikić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније