Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

24. 07. 2017. 14:22 >> 13:53

MARKOVIĆ TVRDI

Neupitna izgradnja II bloka TE Pljevlja

Aktivacijom put opcije, odnosno izlaskom italijanskog partnera A2A iz Elektroprivrede (EPCG), nije dovedena u pitanje realizacija projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevja, saopštio je premijer Duško Marković.

"Nesumnjivo je opredijeljenje Vlade da se novi izvor električne energije u Pljevljima mora izgraditi. Naše konkretne aktivnosti na tom planu, a vezano za ugovor zaključen sa češkom kompanijom Škoda Praha, su u toku i traže se rješenja za određeni broj otvorenih pitanja", rekao je Marković u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD), Vujice Lazovića.

Menadžment italijanske kompanije A2A ponudio je Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na period od sedam godina.

Lazovića je zanimalo da li, nakon što je A2A aktivirala put opciju, a državni menadžment preuzeo rukovodstvo EPCG, postoji prepreka u realizaciji projekta izgradnje drugog bloka TE.

"Svi su izgledi da se jedno partnerstvo države i A2A u EPCG privodi kraju. To je bio dobar i uspješan projekat koji je Vlada u prethodom peirodu relaizovala. A2A je 2009. godine, kupila 41,7 odsto akcija EPCG za 434 miliona eura. Sada je, preko aktiviranja put opcije, ponudila Vladi da ih kupi za 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata", rekao je Lazović.

On je ocijenio da je EPCG kompanija u koju je u međuvremenu investirano 150 miliona eura, u kojoj su povećane zarade i stopa naplate i koja na svojim računima ima oko 230 miliona eura.

Marković je saopštio da izgradnja drugog bloka TE Pljevlja nije bila dovedena u pitanje ni od prethodnog menadžmenta EPCG.

"EPCG ne može zanemariti razvojne potencijale crnogorskih termoenergetskih resursa. I sada nakon pokretanja put opcije, kompanija A2A nema ni pravo, a ni mogućnost da blokira taj važan projekat", rekao je Marković.

On je objasnio da je aktivacijom put opcije u skladu sa odredbama akcionarskog ugovora iz avgusta prošle godine, počeo proces prodaje akcija italijanske kompanije za 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata.

Rok za uplatu prve rate je 1. maj naredne godine.

"Razriješenjem članova menadžmenta EPCG koje je delegirala A2A i imenovanjem izvršnog direktora na predlog države, počeo je proces vraćanja upravljačkih prava državi kao većinskom akcionaru", saopštio je Marković.

Vlada, kako je dodao, očekuje da će novi menadžment biti kompletiran u najkraćem roku, kako bi se bez odlaganja stvorile neophodne pretpostavke za dalji i još uspješniji rad kompanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније