Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

21. 07. 2017. 23:01   >>  22:31

OPŠTINA ULCINJ

Bez ponuda za zakup zemljišta na Šasu

Na javni poziv za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu Šas u opštini Ulcinj nje stigla nijedna ponuda, konstatovano je na današnjoj sjednici Komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Kako je saopšteno iz Komisije, na sjednici su razmatrane pristigle ponude za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta na tom lokalitetu, kao i peticija mještana Mjesne zajednice (MZ) Dinoša povodom objavljenog Javnog poziva za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Glavnog grada Podgorica, katastarske optine (KO) Dinoša i Golubovci.

Iz Komisije podsjećaju da je Vlada donijela odluku o formiranju tog tijela prepoznajući potrebu da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je nedovoljno iskorišćeno valorizuje na održiv način, u cilju ostvarivanja ekonomskih benefita, a imajući u vidu značajno interesovanje investitora za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

„Kako smo i saopštili na konstitutivnoj sjednici, održanoj 5. juna, Komisija ima zadatak, da koordinira i predlaže modele vezane za valorizaciju zemljišta i priprema dokumentacije za oglašavanje, kao i da proaktivno preduzima druge aktivnosti u cilju zaštite, iskorišćavanja i ukupnog unapređenja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, u skladu sa propisima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je već na prvoj, konstitututivnoj sjednici Komisije diskutovano o pristiglim inicijativama za zakup poljoprivrednog zemljišta na više lokacija širom Crne Gore, pri čemu je ocijenjeno da su u pitanju kvalitetni investicioni projekti.

Javnost je, kako se navodi, bila upoznata i sa odlukom Komisije da se krene u pripremu tenderske dokumentacije koja se odnosi na oglašavanje oko 60 hektara (ha) zemljišta na području Glavnog grada, i oko 70 ha na području Opštine Ulcinj.

„U skladu sa tim, na narednoj sjednici Komisije, 13. juna, razmatran je model za valorizaciju kompleksa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na teritoriji KO Golubovci i Dinoša, kao i Šaskog jezera. Odlučeno je da se Vladi uputi informacija sa predlogom načina valorizacije za te lokalitete, sa pripremljenom dokumentacijom, u cilju davanja saglasnosti za raspisivanje javnog poziva za valorizaciju ovih kompleksa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u cilju davanja doprinosa u pripremi materijala, u radu Komisije učestvovali i predsjednici gradskih opština Tuzi i Golubovci, Abedin Adžović i Dušan Radonjić, kao i predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu.

Komisija je, kako je saopšteno, uz prethodno poštovanje svih zakonom propisanih procedura, 22. juna objavila Javni poziv za učešće na tenderu za davanje u zakup nepokretnosti na lokaciji KO Golubovci, KO Dinoša i KO Šas.

Dodaje se da je poziv za lokalitete na području Glavnog grada Podgorica je produžen 20. jula za još pet dana.

„Na današnjoj sjednici kostatovano je da nije bilo pristiglih ponuda a shodno objavljenom Javnom pozivu za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Opštine Ulcinj – Šas, i zaključeno je da se pripremi Informacija i uputi prema Vladi, sa predlogom za raspisivanje novog Javnog poziva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se, kada se radi o drugoj tački dnevnog reda, Komisija u toku trajanja Javnog poziva upoznala sa peticijom mještana MZ Dinoša, upućenom posredstvom GO Tuzi, u kojoj mještani osporavaju postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, u dijelu koji se odnosi na poljoprivredno zemljište na teritoriji KO Dinoša.

Mještani su u peticiji istakli da je „zemlja u vlasništvu bratstava iz MZ Dinoša, iako je prema katastarskim podacima, zemljište označeno kao državna svojina“.

U peticiji se ističe i da su „mještani postigli saglasnost da kao jedan od načina valorizacije može biti i poziv prema našim iseljenicima kojima bi se dala mogućnost da tu investiraju“.

„Upravo u cilju izlaženja u susret očekivanjima mještana i davanja takve mogućnosti, Komisija je iskazala spremnost da, uz prethodno formalno dostavljanje ovog zahtjeva, još jednom produži trajanje javnog poziva za davanje u zakup zemljišta u KO Dinoša, a sve u cilju animiranja što šireg kruga potencijalnih investitora“, kaže se u saopštenju.

U Komisiji, kako su naveli, vjeruju da se takvim pristupom pokazuje odgovornost i spremnost za zajedničku brigu o resursima, odlučnost da se valorizuje decenijama zapušteni kompleks koji predstavlja značajan poljoprivredni potencijal, uz animiranje što šireg kruga potencijalnih investitora.

„Sa tim ciljem, a nakon formalnog dostavljanja zahtjeva za produženje roka, iskazana je spremnost za značajnijim produženjem trajanja Javnog poziva“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније