Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

19. 07. 2017. 16:44   >>  16:16

NASTAVAK PODRŠKE EU

Za zapošljavanje i socijalnu politiku 15,3 miliona

Evropska unija (EU) nastaviće da podržava Crnu Goru u zapošljavanju, obrazovanju i socijalnoj politici, potpisivanjem Finansijskog sporazuma za novi Operativni program u periodu 2015-2017 vrijedan 15,3 miliona eura, poručeno je na današnjoj konferenciji.

Na konferenciji su predstavljeni ciljevi, dostignuća i budući koraci u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“.

Generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ljiljana Simović, rekla je da Program prije svega ima za cilj pristup Evropskom socijalnom fondu, kroz osnaživanje administrativnih kapaciteta i edukaciju cjelokupnog crnogorskog društva o mogućnostima korišćenja sredstava iz pomenutog fonda.

To je, kako je navela, istovremeno i zatvarajuće mjerilo za poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje.

„Realizacija projekata u okviru Operativnog programa je u toku, a neki od njih se privode kraju. Projekti su fokusirani na prioritete koji su od posebnog značaja, jer podržavaju ključne izazove sa kojima se suočava Crna Gora, ali i cijela Evropa, a koji se odnose na oblasti zapošljavanja, obrazovanja, istraživanja i socijalne inkluzije“, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da je od posebne važnosti sprovođenje grant projekata za koje je izdvojeno 2,2 miliona eura, ukupno njih 18, od kojih je devet fokusirano na osposobljavanje i zapošljavanje mladih, žena i dugoročno nezaposlenih i devet koji su namijenjeni osposobljavanju lica sa invaliditetom i RE populacije.

Kako je saopšteno, dodatnih 14 grant projekata koji se realizuju u vrijednosti od oko 330 hiljada eura služe za unapređenje saradnje sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije.

„Nastavak podrške EU sektoru zapošljavanja, obrazovanja i socijalne politike se ogleda i u predstojećem potpisivanju Finansijskog sporazuma za novi Operativni program za period 2015-2017 u iznosu od 15,3 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Vršilac dužnosti generalne direktorice Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija, Katarina Živković, rekla je da su postignuti su značajni rezultati iako je Operativni program počeo da se realizuje relativno kasno.

Ona je dodala da su trenutno aktuelna četiri ugovora za nabavku opreme za srednje stručne škole iz oblasti poljoprivrede, mehatronike, elektronike i mehanike i za oblast tekstilne industrije.

Takođe, ukupno 32 grant ugovora dodijeljena su nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama, centrima za socijalni rad, Zavodu za zapošljavanje, privatnim preduzećima, profesionalnim udruženjima, vjerskim organizacijama, a rezultati svih projekata koji su realizovani u okviru Operativnog programa biće predstavljeni na Projektnom sajmu koji će se organizovati u narednom periodu.

Programski menadžer u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Roman Botard, najavio je podršku EU Vladi Crne Gore u iznosu od 15,3 miliona eura, koja će se u narednim godinama realizovati u okviru IPA perspektive II.

„Na ovaj način, EU će podržati tranzicioni put Crne Gore ka ekonomiji zasnovanoj na znanju, kvalifikovanoj radnoj snazi, što će povećati ne samo broj radnih mjesta, već i njihov kvalitet“, kaže se u saopštenju.
Kako se pojašnjava, realizacija Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“ je zvanično počela u decembru 2014. godine, kada je potpisan finansijski sporazum, a završava se 31. decembra 2017.

„Ukupna vrijednost Operativnog programa u ovom trenutku iznosi 5,8 miliona eura i podijeljena je u odnosu 85 odsto IPA sredstva, 15 odsto nacionalno kofinansiranje“, navode iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније