Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2017. 13:46 >> 16:28

SIMOVIĆ O A2A

Put opcija se ne dovodi u pitanje

Odlukom Višeg suda, koji je na zahtjev Specijalnog tužilaštva blokirao akcije A2A u Elektroprivredi (EPCG) zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta te kompanije, ne dovodi se u pitanje realizacija put opcije, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

"Ne bih dovodio u vezu realizaciju put opcije u odnosu na povod takve odluke Višeg suda. Ne bih komentarisao odluku nijednog suda, neka svako radi svoj posao uz puno poštovanje standarda. Put opcija ostaje. Sve ugovorene obaveze i stavke su aktuelne. Obaveza svih nas je poštovanje ugovora, i ne bih dovodio u neposrednu vezu aktuelnu odluku Višeg suda koja je vezana za drugi predmet", kazao je Simović odgovarajući na pitanje novinara da li je put opcija i dalje aktuelna.

Prema pisanju Pobjede, odluka Višeg suda ujedno znači i da takozvana put opcija ne može biti aktivirana. Menadžment A2A je, naime, ponudio Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

Simović je u Privrednoj komori (PKCG), nakon sastanka predsjednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija sa crnogorskim privrednicima, rekao da se mora konstatovati dugogodišnje veoma kvalitetno partnerstvo italijanske kompanije A2A i Crne Gore.

"Kompanija je ušla u Crnu Goru sa značajnim finansijskim kapitalom. To su godine partnerstva, godine u kojima smo dijelili zajedničke interese i pravili zajedničke iskorake u energetskom crnogorskom sektoru", ocijenio je Simović.

Sada kada je ugovor istekao, kako je rekao, slijedi dalja realizacija put opcije u skladu sa elementima ugovora.

"Siguran sam da će u konačnom to pitanje biti razriješeno upravo onako kako smo započeli partnerstvo sa italijanskom kompanijom. U duhu dijaloga i partnerstva nastavićemo dalju komunikaciju sa A2A", poručio je Simović.

Tajani je na pitanje da prokomentariše dalji način razdvajanja A2A i EPCG, odgovorio da on nije ambasador Italije u Crnoj Gori i da nije u mogućnosti da precizno odgovori na to pitanje.

"Želim da se ta situacija razriješi na najbolji mogući način i na najveću moguću korist crnogorske i italijanske ekonomije. Postoji značajno interesovanje italijanskih preduzeća za saradnju sa Crnom Gorom", zaključio je Tajani.

Početkom juna četvorica italijanskih direktora u A2A su podnijeli ostavke. U međuvremenu je za četvrtak zakazana sjednica odbora direktora EPCG, koja treba da potvrdi ostavke i izabere novog izvršnog direktora, koji će, u skladu sa statutom, imenovati ostale menadžere na pozicije koje su, shodno menadžerskom ugovoru koji je istekao, pokrivali Italijani.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније