Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

18. 07. 2017. 13:57   >>  13:29 1

DEMOKRATE UPOZORILE

Nekontrolisano izvlače kvalitetnu oblovinu

U Opštini Pljevlja je, bez plana i stručnog pristupa, nasumice improvizovano na stotine puteva kojima se prodire u šumu i nekontrolisano izvlači kvalitetna oblovina, što predstavlja enormnu pljačku državnih prirodnih resursa, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.


Predstavnik Demokrata, Nikola Rovčanin, saopštio je su dužni da javno problematizuju kriminal koji se sprovodi daleko izvan gradova u najljepšim područjima zemlje.

"Tužno je gledati kako pluća naše države iz godine u godinu nestaju, nakon bezočnog, neprijateljskog i razarajućeg odnosa šumarske mafije, koja očigledno nema granica", naveo je Rovčanin u saopštenju.

On je kazao da je bez ikakvog plana i stručnog pristupa, nasumice improvizovano na stotine puteva kojima se prodire duboko u šumu i nekontrolisano izvlači kvalitetna oblovina. 

"Ako znamo da je koncesionim ugovorom strogo zabranjen izvoz oblovine i ako cjelokupna javnost dobro zna da „Vektra Jakić“ nema finalnih proizvoda, pitamo se gdje to završavaju naše šume nakon nekontrolisanog pustošenja", pitao je Rovčanin.

On je kazao da se olako može uočiti i izostanak sanitarne sječe, zbog čega zdrava stabla propadaju. 

"Šumarska mafija očigledno želi da što prije opustoši šume, pokupi milione, a pri tome ne uloži ni cent za njihovo održavanje i obnovu. Očigledno ih nije briga šta će ostaviti budućim generacijama. Oni samo razmišljaju o sebi i svojoj djeci koju su zajedno sa kapitalom već iselili iz Crne Gore na ekskluzivne lokacije širom svijeta. Da li možda misle da sječa mladih stabala i uništavanje eko sistema može proći nekažnjeno”, pitao je Rovčanin. 

Prema njegovim riječima, šumarska mafija nema milosti ni prema seoskim naseljima čiju putnu infrastrukturu brutalno uništava teretnjacima kojima transportuje odsječenu oblovinu. 

Demokrate su uputile punu podršku mještanima pljevaljskih sela koji su izrazili ogorčenje ali i zabrinutost. 

"Privilegovani pojedinci iznose milione, uništavaju prirodu uz, očito, prećutnu saglasnost države”, dodao je Rovčanin. 

Predstavnik Demokrata, Bojan Krvavac, kazao je da je zaprepašćujuće stanje koje su zatekli na terenu sela koja se nalaze u okolini grada, a u kojima "Vektra Jakić" eksploatiše šumsko bogatstvo Pljevalja.

"Jedan od štićenika režima potpuno se otrgao kontroli, dok alavo uništava prirodne resurse i devastira putnu infrastrukturu, i još mu je malo nego se drznuo da pored svih nelegalnih radnji koje sprovodi na štetu Pljevalja, tuži Opštinu radi naknade materijalne štete u iznosu od četiri miliona EUR”, precizirao je Krvavac.

On je kazao da "Vektra Jakić" eksploatiše pljevaljske resurse tek jednu deceniju. 

"Zamislite vlast koja se prema svojim resursima, prema žili kucavici jedne sredine odnosi tako nedomaćinski i bahato. Zamislite vlast koja je dozvolila jednom takvom pojedincu da potpiše ugovor o eksploataciji pljevaljskih šuma na 30 godina”, dodao je Krvavac. 

On je naveo da mještani koji žive u selima koja su posjećena tvrde da se tim putevima obavljao odvoz drveta još od Drugog svjetskog rata, ali da se putna infrastruktura nikada nije nalazila u gorem stanju.

“Kamioni velike nosivosti, radi smanjenja troškova transporta, uništavaju putnu infrastrukturu i prekidaju jedinu vezu velikog broja sela sa gradom. Staračkim domaćinstva koja egzistiraju na tim prostorima je neophodno da imaju kvalitetan putni pravac prema Pljevljima, pogotovo u zimskim danima”, zaključio je Krvavac.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније