Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2017. 18:20 >> 17:59

OCIJENJENO IZ ISME

Standardima do bolje konkurentnosti

Procesi standardizacije su vrlo dinamični zbog čega je neophodno uložiti dodatne napore u implementaciju evropskih standarda, kako bi se domaće kompanije što spremnije suočile sa konkurencijom na otvorenom evropskom tržištu, ocijenjeno je iz Instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME).

Koordinator poslovanja ISME-a, Perica Turković, kazao je da su procesi standardizacije i donošenja standarda vrlo dinamični, ali i skloni promjenama, što se prati u kontinuitetu.

"Neki standardi se objavljuju, drugi se povlače i mijenjaju, a pripremaju se i neka nova dokumenta. Sve ove aktivnosti imaju za cilj da se doprinese bezbjednosti građana, osigura kvalitet i konkurentnost crnogorske privrede, eliminišu trgovinske barijere, te da se doprinese daljem razvoju ekonomije i svih segmenata društva", rekao je Turković u intervjuu Glasniku Privredne komore.

Institut je od svog osnivanja 2007. godine do danas objavio i pripremio blizu 20,5 hiljada standarda i srodnih dokumenata, a trenutno raspolaže sa više 16,2 hiljade crnogorskih standarda i srodnih dokumenata koji su potpuno usaglašeni sa međunarodnim i evropskim standardima.

"Institut ima cilj da u narednom periodu prati donošenje zakonodavstva, prvenstveno u harmonizovanoj oblasti EU zakonodavstva gdje standardi predstavljaju takozvanu pretpostavku usaglašenosti, zatim da logistički podrži ekonomske operatore iz Crne Gore kako bi se kroz upotrebu standarda pozicionirali na tržištu EU, ali i na drugim tržištima", rekao je Turković.

On je kazao da je djelatnost kojom se bavi ISME važna za sve oblasti crnogorskog društva u najširem smislu, počev od poljoprivrede i zdravstva, preko građevinarstva i turizma, pa sve do informacionih tehnologija i igračaka.

"Najbrže promjene u društvima koja su u tranziciji, kao što je naše, desiće se primjenom standarda. Njihova primjena omogućava stvaranje novog poslovnog ambijenta, što daje pozitivan doprinos svijetu u kome živimo", smatra Turković.

Što se tiče sistema standardizacije na nacionalnom nivou, Institut preuzima ulogu kreatora klime međusobnog povjerenja i saradnje između države, preduzeća, nevladinog sektora i drugih zainteresovanih strana.

"Posebno intenzivna i kvalitetna saradnja ostvaruje se sa Ministarstvom ekonomije, koje je nadležni državni organ za oblast infrastrukture kvaliteta. Takođe, aktivno se sarađuje i sa drugim ministarstvima, ali i sa svim organizacijama koje zapravo čine oblast infrastrukture kvaliteta, kao i sa inspekcijskim organima, poslovnim i strukovnim udruženjima, visokoškolskim i naučno-istraživačkim institucijama, privrednim i drugim subjektima koji su direktno ili indirektno u vezi sa izradom i primjenom crnogorskih standarda", objasnio je Turković.

Prema njegovim riječima, nacionalna konkurentnost se ne može ostvariti bez domaćih organizacija koje zadržavaju ili povećavaju svoj udio na globalnom tržištu.

"Imajuću u vidu da je strateški cilj potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) pristupanje EU, neophodno je uložiti dodatne napore u usvajanje i implementaciju evropskih standarda, kako bi domaće kompanije podigle nivo konkurentosti i što spremnije se suočile sa konkurencijom na otvorenom, evropskom tržištu", rekao je Turković.

On je naveo da je u proteklom periodu veliko interesovanje iskazano za standarde serije MEST EN ISO 9001 koji su značajni u okviru unaprijeđenja sistema upravljanja kvalitetom, kao i za HACCP sistem koji je obavezan prema Zakonu o bezbjednosti hrane.

"Imajući u vidu nedavni dolazak kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je angažovana na gradnji 41 kilometra autoputa Bar-Boljare, na godišnjem nivou je prisutan porast prodaje standarda u vezi sa geotehničkim istraživanjem i uopšte oblast putne infrastrukture", rekao je Turković.

Takođe, značaj implementacije standarda kvaliteta u zdravstvenom turizmu je neupitan i u stalnom je porastu, jer je to najbrže rastuća grana turizma, sa godišnjim rastom od 15 do 20 odsto, koja značajno doprinosi bruto domaćem proizvodu (BDP).

Turković je, odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje saradnju sa PKCG, kazao da Institut i Privredna komora imaju ne samo partnerski odnos već i kompatibilne ciljeve koji su usmjereni ka uspješnom zastupanju interesa crnogorske privrede i društva, te stvaranju povoljnih uslova za unaprijeđenje crnogorske konkurentnosti u globalnom privrednom ambijentu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније