Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

10. 07. 2017. 17:07 >> 08:35
4

"NORMALNO FUNKCIONIŠE"

MA turizmu doprinosi sa 150-200 miliona

Na osnovu pretpostavke da su samo dvije trećine od broja dolaznih putnika turisti, kao i podatka da je prosječna pansionska i vanpansionska potrošnja turista koji u Crnu Goru dolaze niskobudžetnim avio-kompanijama 750 eura za sedam dana, ispostavlja se da je godišnji doprinos Montenegro Airlinesa (MA) turističkoj privredi Crne Gore između 150 i 200 miliona eura, saopštili su iz te kompanije. Tvrde da MA normalno funkcioniše, ispunjava sve svoje obaveze, ostvaruje dobar poslovni rezultat, a tako će, naglašavaju, biti i u narednom periodu.

Montenegro Airlines je u prvih šest mjeseci ove godine u redovnom, čarter i kod-šer saobraćaju, imao skoro 230.000 putnika, što je na istom nivou kao i prošle godine. 

"Međutim, poslovni rezultat za prvih šest mjeseci 2017. godine u odnosu na prošlogodišnje polugodište je bolji za 1,6 miliona eura. Ovaj rezultat postignut je optimizacijom poslovanja na svim nivoima, sa skoro 200 letova u redovnom i čarter saobraćaju manje i avionom manje u floti u odnosu na prošlu godinu, kao i sa povećanom ponudom u kod-šer saobraćaju", saopštio je menadžment nacionalne aviokompanije.

Kako navode, od oko 300.000 putnika, koje su planirali da prevezu u periodu ljetnje turističke sezone (1. jun – 30. septembar), u junu su prevezli 63.000 putnika, što je 800 putnika više, sa avionom manje i 22 leta manje, u odnosu na jun mjesec prošle godine.

"Pri tome, treba istaći da smo u pomenutom periodu prevezli trećinu od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima. Ovaj rezultat je posebno značajan imajući u vidu činjenicu da od maja prema Crnoj Gori saobraća 38 drugih avio-kompanija", navodi se u saopštenju MA.

MA planira da u ovoj godini, usljed optimizacije flote i poslovanja uopšte, preveze nešto više od 550.000 putnika po pravcu, od čega su polovina dolazni putnici. 

"Na osnovu prilično konzervativne pretpostavke da su samo dvije trećine od broja dolaznih putnika turisti, kao i podatka da je prosječna pansionska i vanpansionska potrošnja turista koji u Crnu Goru dolaze niskobudžetnim avio-kompanijama  750 eura za sedam dana, što je preuzeto iz potrošačkih studija u koje je kompanija imala uvid, a poznato je da turisti koji dolaze redovnim avio-kompanijama troše i više, ispostavlja se da je godišnji doprinos MA turističkoj privredi Crne Gore između 150 i 200 miliona eura", izračunali su menadžmentu MA.

Kako navode, sve češće neutemeljene i paušalne ocjene u medijima da državnoj avio-kompaniji prijeti bankrot, odnosno gašenje i preuzimanje od strane neke druge kompanije, konstantno nanose štetu kompaniji i dodatno otežavaju poslovanje.

"A zbog naših putnika, poslovnih partnera i ukupne javnosti, želimo da saopštimo da se radi o spekulacijama i podmetanjima, i da su jedino mjerodavni ostvareni rezultati. Kompanija normalno funkcioniše, ispunjava sve svoje obaveze, ostvaruje dobar poslovni rezulat, i tako će biti i u narednom periodu uprkos svim spoljašnjim i unutrašnjim otežavajućim okolnostima koje se za sada uspješno savlađuju", naglašavaju iz MA.

Dodaju da menadžment kompanije, na bazi ozbiljnih i temeljnih proračuna i predikcija, zajedno sa resornim ministarstvom i ministarstvom finansija, radi na dugoročnom i održivom rješavanju statusa nacionalne avio-kompanije. 

"To je jedina istina, a sve ostalo su proizvoljne manipulacije iz debele hladovine, dok kompanija u jeku ljetnje sezone prevozi između 2.500 i 3.000 putnika dnevno, ispunjavajući na taj način svoju svrhu, a to je povezivanje Crne Gore sa Evropom i svijetom, doprinoseći u pomenutoj mjeri prihodima turističke privrede Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније