Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, Objavila: J.B.Č. ]

10. 07. 2017. 16:03   >>  16:13 1

NAKON PRIJAVE URA

Plantaže će odgovoriti krivičnom

Predstavnici kompanije Plantaže podnijeće krivičnu prijavu protiv Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) zbog lažnih interpretacija poslovanja i pokušaja narušavanja ugleda kompanije.

"Politizacija ekonomske problematike je nedostojna za komunikaciju sa kompanijom koja posluje na tržišnim i ekonomskim osnovama. Jedini razlog što reagujemo je taj što ne smijemo dozvoliti čak ni ovom političkom pokretu da manipuliše na talasu, za nas, dokazanog manipulatora", navodi se u reagovanju Plantaža.

Bivša finansijska direktorica Plantaža i potpredsjednica Foruma žena u URA, Valerija Saveljić, podnijela je danas Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv izvršnog i finansijskog direktora, Verice Maraš i Davorke Kodžulović i drugih odgovornih u kompaniji, zbog izrade lažnog bilansa u izvještaju za prošlu godinu.

"Na žalost ne možemo naivnošću pravdati stav pokreta URA, jer bivši direktor finansija koja je zbog svojih nepočinstava deložirana sa grupom podržavalaca, nametnula je pojedinim medijima i političkom pokretu URA, ličnu borbu za sopstvene interese", kazali su iz Plantaža.

To su, kako su rekli iz Plantaža, postali i stavovi tog političkog pokreta, pa su se stekli uslovi da se protiv njih pokrene i takva krivična prijava.

"Žalimo što i jedni i drugi ne žele da realno sagledaju činjenice zbog kojih ova besmislena i krajnje provizorna lamentiranja nad poslovanjem i sudbinom Plantaža, apsolutno ne stoje i čija sudbina je da završe u kaljuzi svojih interesa, koju mi ne želimo da oplemenimo ni jednim svojim postupkom, pa ni objašnjavajući im elementarne računovodstvene i ekonomske pojmove koje je trebalo da savlada u svojoj skromnoj praksi, ako nije već u svom elementarnom obrazovanju", dodali su iz Plantaža.

Iz Plantaža su saopštili da je protiv bivšeg finansijskog direktora još 29. septembra 2015. godine podnijeta Osnovnom državnom tužilaštvu krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Krivična prijava je podnijeta jer je kao finansijski direktor do dana otkaza odobravala sebi akontacije protivzakonito, kao i zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je prikupljala fiskalne račune sa raznih benzinskih pumpi i iste unovčavala na blagajni kompanije i time za sebe ostvarila protivpravnu imovinsku korist", tvrde iz Plantaža.

Osnovni državni tužilac je nakon sprovedene istrage, ocijenio da postoje elementi krivičnog djela i pred Osnovnim sudom podigao optužnicu, na osnovu koje je pokrenut krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Do današnjeg dana održano je deset ročišta gdje se nakon dokaznog postupka održava glavna rasprava radi utvrđivanja svih činjenica, a krajnji epilog sudskog procesa očekuje se najkasnije do kraja godine", dodali su iz Plantaža.

Iz Plantaža su dodali i da se Saveljić mjesecima nalazi na bolovanju, a kada se održava Skupština akcionara kompanije, tada, kako su rekli, naglo ozdravi i ipak "smogne snagu da se ophrvana bolom pojavi i lamentira nad sudbinom kompanije".

Saveljić je danas saopštila da krivičnu prijavu koju je podnijela protiv Maraš, Kodžulović i drugih odgovornih u kompaniji, dodatno osnažuje je mišljenje ovlašćenog revizora HLB Mont Audit, koji je iskazao mišljenje sa rezervom i to u devet tačaka. Pored

Iz Plantaža su naveli da do 14. juna ove godine od angažovane revizorske kuće HLB Mont Audit nijesu dobili izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih iskaza za prošlu godinu.

"Kasneći sa izvještajem, angažovani revizori su se pravdali i obrazlagali cijeli slučaj time da navodno nijesmo dostavili svu traženu dokumentaciju, pa smo nakon više usaglašavanja, konačno i dobili četiri dana prije održavanja Skuštine akcionara taj već famozno čekani i sročeni Izvještaj kojim su iskazane osnove za mišljenje sa rezervom", objasnili su iz Plantaža.

U izvještaju, kako su kazali, opravdano stoji mišljenje sa rezervom samo za pitanje Pozicije 1 i pitanje, na formalan način neusvojenih, računovodstvenih politika, koje su, i pored toga, dosljedno i kontinuirano sprovedene kroz poštovanje i obezbjeđenje pune primjene važećih propisa u toj oblasti.

"Ne ulazeći u analizu ključnih razloga za takvo postupanje revizora, koji možda i svjesno nadilaze pravila struke, mišljenja smo da su se i ovi nedostaci mogli otkloniti u normalnoj saradnji, da ju je bilo, sa tom revizorskom kućom", dodali su iz Plantaža.

Navedeni propusti u radu te revizorske kuće su, kako su saopštili iz Plantaža, vjerovatno i posljedica njihovog neiskustva u praksi, jer se njeni predstavnici nijesu ozbiljnije i značajnije bavili revizijom proizvodnih preduzeća

"O našem djelu govore nagrade i priznanja kako lokalna, tako regionalna, pa sve do najvećih svjetskih", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније