Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 07. 2017. 10:26   >>  09:59

ALTERNATIVA POZIVA

Preispitati odluku o povećanju PDV-a

Politička partija Alternativa Crna Gora pozvala je premijera Duška Markovića da još jednom preispita odluku o povećanju PDV-a sa 19 na 21 odsto.

Oni ocjenjuju da povećanje PDV-a neće trezutirati povećanjem prihoda u budžetu Crne Gore, već će se kažu postići suprotan efekat i povećaćti nenaplaćeni porezi.

"Mali privrednici koji su do sada redovno plaćali poreze sada će biti motivisani da iste izbjegavaju i prikrivaju. Veliki poreski dužnici koji nijesu ni do sada redovno izmirivali poreski dug samo će nastaviti da ne plaćaju poreze. Na dugi vremenski rok će prikupljeni porezi biti manji od onih koje imamo sada. Potpuno isti savjet dobili bi od ekonomista sa druge godine Ekonomskog fakulteta - Podgorica", kazali su iz Alternative Crna Gora.

Oni upozoravaju da ćemo prve negativne efekte povećanja PDV-a vidjeti već početkom naredne ljetnje sezone.

"Nemojte zaboraviti da će privrednici povećanje PDV-a odmah "prenijeti" na svoje kupce - građane Crne Gore! Da li građani Crne Gore mogu da podnesu još jedan skok cijena?! Zbog efekta "zaokruživanja cijena" - cijene hrane i osnovnih životnih potreba će da skoče mnogo više od 2 odsto. Svjesni ste da je standard građana ugrožen krizom i da malo povećanje cijena može da izazove velike probleme", kazali su.

Alternativa Crna Gora savjetuje premijera da stopu PDV-a smanji na 15 odsto, da se neplaćanje poreza uvrsti u krivična djela i da se poveća broj obučenih poreskih Inspektora.

Problem Crne Gore kažu nije visina poreza, već naplata istih.

"Počevši od malih privrednika koji izbjegavaju poreze, pa do onih velikih koji koriste monopolski položaj - princip je isti. Sve njih će visoke poreske stope da učine poreskim prestupnicima. Ako smanjite poreske stope i povećate kazne za neplaćanje istih uspjećete da povećate poresku osnovu (više privrednika će plaćati porez redovno). Moraćete i da povećate broj poreskih Inspektora, što neće biti teško i neće zahtijevati visoke troškove Uprave za inspekcijske poslove. Povećanjem broja za samo 100 dodatnih Inspektora bi Državu koštalo svega 2.000.000 eura godišnje (sa svim troškovima), a naplata poreza bi skočila za par desetina miliona! Ukoliko je to mnogo, onda savjetujemo da se "višak" zaposlenih iz ostalih Ministarstava obuči i raspodijeli u UIP", poručuju premijeru iz te političe partije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније