Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

05. 07. 2017. 12:12   >>  11:51

SDP POZIVA

Javnost upoznati sa detaljima Abu Dabi fonda

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića da saopšti koji je ekonomski interes narušen objavljivanjem ugovora sa Abu Dabi fondom za razvoj, kao i Ministarstvom poljoprivrede i krajnjih korisnika kredita.

 

Forum mladih (FOM) SDP-a saopštio je kako demistifikovanje detalja o sredstvima iz Abu Dabi fonda za razvoj od državnog interesa, jer javnost ne raspolaže potrebnim informacijama o ovoj kreditnoj liniji koja je, kako cijene, u najmanju ruku kontraverzna.

"Zbog čega se taje infomacije o kriterijumima za kredit, kao i o sredstvima obezbjeđenja po kreditima? Upitno je kako se uopšte i donose odluke o korišćenju sredstava iz ovog fonda, da li su namjenski utrošena i kojom dinamikom se otplaćuju. Kada kao građani i odgovorni politički subjekti želite konkretne informacije o kreditima i subjektima za čiji interes je založena državna garancija, nailazite na nepremostivu prepreku 'tajnost ugovora i detalja'. Pozivamo ministra Simovića, a ujedno smatramo da je to njegova obaveza, da saopšti koji je to ekonomski interes narušen objavljivanjem ugovora sa Abu Dabi fondom za razvoj, kao i Ministarstvom poljoprivrede i krajnjih korisnika kredita", saopštio je predsjednik FOM SDP-a, Dragan Damjanović.

Ako javnost ne dobije odgovor, Damjanović navodi da u tom slučaju "svjedočimo još jednom u nizu kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama i djelovanja koje nije u javnom interesu".

"Ono što o ADMAS projektu znamo jesu imena privrednih subjekata koji su korisnici novca iz ovog fonda, kao i par vjerovatno selektivnih informacija koje su smjele da izađu u javnost. Na osnovu ono malo dostupnog, već nailazimo na krupne nelogičnosti pa postavljamo sljedeće pitanje: Kako veliki poreski dužnik prema kome država ima potraživanja, ujedno može biti korisnik kredita iz fonda za koji su date garancije te iste države? Kao na primjeru Vektre Jakić. Još jedna kontraverza jeste opšti kreditni potencijal nekih od krajnjih korisnika kredita. Sve što je dovoljno jeste elementarna finansijka pismenost i pristup sajtu Poreske uprave kako bi se stekao uvid u finansijske iskaze konkretnih preduzeća. Ne vidimo logiku kreditiranja gubitaša čija je perspektiva poslovanja i više nego diskutabilna", saopštio je Damjanović.

Pozvao je da se javnosti ustupi informacija o tome ko je određivao bonitet krajnjih korisnika kredita.

"Cijenimo da je određivanje boniteta, kao i sveobuhvatna kreditna analiza morala biti posao kompetentne finansijske institucije a za potrebe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kao donosioca odluke o kreditiranju, što prema informacijama sa kojima raspolažemo, nije bio slučaj. Na ovo pitanje se nadovezuje sljedeće, na bazi kojih internih pravilnika se postupalo prilikom odlučivanja o ustupanju sredstava? Ukoliko postoje, zašto se na sajtu Ministarstva poljoprivrede nijesu učinili javno dostupnim? Ono što je posebno interesantno u vezi krajnjih korisnika kredita jesu kolaterali, odnosno njihov kvalitet. Upitno je koliko neutrživo zemljište može biti adekvatno sredstvo obezbjeđenja, odnosno da li se može, odnosno kojom brzinom kreditor može naplatiti u slučaju da korisnik kredita zapadne u poteškoće i nemogućnost otplate kredita", saopštio je Damjanović.

Interes javnosti je, kaže on, da zna da li se sredstva iz ovog fonda namjenski troše, kao i da li se radi periodična kontrola namjenskog trošenja sredstava. Koje su procedure upravljanja problematičnim plasmanima, odnosno nakon koliko dana kašnjenja sa otplatom se aktiviraju "meka" i "tvrda" sredstva obezbjeđenja.

"Da li postoji problem sa naplatom i ako postoji, koji su potezi preduzeti? Postoji li definisan pravilnik koji tretira upravljanje problematičnim plasmanima? Ovo su samo neka od pitanja koja bi pomogla u demistifikovanju kontraverznih sredstava iz Abu Dabi fonda za razvoj, sa još kontraverznijim korisnicima kredita i velom tajne prekrivenim ugovorima i procedurama. Ako je već sve uredno i sa velikim stepenom pažnje dogovarano, postavljamo pitanje čemu tolika mistika? Zašto iz Ministarstva poljoprivrede samo podgrijavaju sumnju da se u finalu radi o fondu za potrebe  podobnih korisnika", neka su od pitanja koja je postavio Damjanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније