Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

04. 07. 2017. 07:37   >>  07:10 5

AERODROMIMA CG

MA duguje 19,25 miliona €

Montenegro Airlines (MA) je na kraju prošle godine dugovao Aerodromima Crne Gore 19,25 miliona eura, navodi se u izvještaju o poslovanju kompanije, koji je Vlada usvojila na sjednici u subotu.

 

Aerodromi su prošle godine imali bruto dobit od 4,8 miliona eura, piše Pobjeda. Zbog duga MA do sada su podignute tužbe na 12,7 miliona eura, a izvršne presude iznose 8,1 milion.

Za dvije tužbe od 2,6 miliona parnični postupak je u toku, dok su dvije izvršne presude u iznosu od 1,16 miliona naplaćene lani preko Centralne banke. Za izvršnu presudu na 760,5 hiljada eura nije data saglasnost Vlade da se plaća u ratama, dok nije utužen iznos od 7,7 miliona kaže se u izvještaju.

U Aerodromima smatraju da višegodišnja praksa subvencioniranja domaćeg avio-prevoznika nije u skladu sa domaćim, a naročito ne sa međunarodnim propisima.

Ta praksa je u suprotnosti sa sporazumima i ugovorima koje su potpisali i Vlada i Aerodromi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom, u kojima se insistira na nediskriminatorskom odnosu prema avio-prevoznicima. Za odobravanje bilo kakvih dodatnih popusta MA nema prostora, bez negativnih posljedica na ukupnu stabilnost aerodromskog sistema u Crnoj Gori, tvrdi se u izvještaju i dodaje da je učešće MA u ukupnom prometu aviona lani bilo 30,7 odsto, a u prometu putnika 30,9 procenata.

Lani je na oba aerodroma opsluženo 1,8 miliona putnika, što je porast od 12,9 odsto i 11,9 hiljada vazduhoplova, što je za 8,3 odsto više nego 2015. godine. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније