Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavio: B.V. ]

03. 07. 2017. 19:27 >> 19:05

SIMOVIĆ U RIMU

Zajednički odgovoriti na globalne izazove

Globalni izazovi zahtijevaju zajedničke odgovore, čemu će Crna Gora snažno doprinijeti, poručio je crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović na sjednici Konferencije Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Simović je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), iskazao spremnost i posvećenost Crne Gore da doprinese postizanju ciljeva Agende održivog razvoja 2030.

Simović, koji je i potpredsjednik crnogorske Vlade, rekao je da je Crna Gora, iako mala država, spremna da, u saradnji sa ostalim članicama, pomogne iskorjenjivanju gladi, kao jednom od ključnih ciljeva Agende.

"Ispunjavanje ciljeva mora biti jednako obavezujuće i tražiti zajedničku odgovornost svih zemalja članica bez obzira na njihovu veličinu. Jedino tako možemo dostići održivost, kao krovni cilj Agende”, rekao je Simović na skupu koji se održava u sjedništu FAO u Rimu.

Podsjećajući na brojne uticaje i izazove, posebno klimatske koji utiču na održivost u poljoprivredi i ostvarivanje adekvatnih i kvalitetnih prinosa, Simović je istakao da ti izazovi obavezuju da se sa povećanom odgovornošću promišljaju i definišu odgovarajuće politike i inovativne mehanizme, kao odgovor na njih.

Simović je kazao da su ti izazovi naročito zahtjevni za male zemlje, jer mogu da imaju nesagledive posljedice na proizvodnju hrane i opstanak ruralnih sredina.

Crna Gora je, kako je naglasio, prepoznala važnost održivog upravljanja životnom sredinom i adaptacije na klimatske promjene, te je cilj aktivnosti koje sprovodi Vlada Crne Gore valorizacija prirodnih potencijala, uz adekvatnu zaštitu životne sredine.

“Još jednom naglašavam princip zajedništva i zajedničke akcije. Globalni izazovi zahtijevaju globalne odgovore. Priroda ne poznaje administrativne granice. Neću ići dalje od regiona jugoistočne Evrope da bih ukazao na potrebu jače i čvršće saradnje", saopštio je Simović.

On je ukazao da je prošle godine u regionu postojao zajednički problem koji se tiče bolesti životinja (plavi jezik i bolest kvrgave kože), i stočni fond je bio ugrožen.

Kako je naveo Simović, osjetile su se negativne ekonomske posljedice i ugrožena je egzistencija brojnih porodica koje se bave stočarstvom.

Epidemija se, kako je rekao, širila preko granica, a zajednička akcija nije bila blagovremena.

On je dodao da se nešto slično desilo i sa poplavama na području Balkana.

"Sve je to opomena da moramo upravljati promjenama i da moramo raditi zajedno na prevenciji prije, nego na saniranju posljedica”, kazao je Simović, ističući da je u ovome velika uloga FAO-a.

Kao organizacija koja okuplja veliki broj država, kako je rekao, FAO ima odgovornost da, uz napore svih, kanališe individualne potrebe i mjere koje se preduzimaju i da ih grupiše kako bi konačni efekat bio što bolji.

“Iz perspektive male zemlje moramo raditi još više na decentralizaciji aktivnosti kako bi se nacionalne politike što više usaglasile sa globalnim ciljevima. S tim u vezi, raduju nas aktivnosti koje su dovele do toga da se više zemalja uključi u rad i da će i Crna Gora imati priliku da predsjedava Evropskoj radnoj grupi što smatramo za veliku čast, ali i odgovornost i potrudićemo se da ispunimo zadata očekivanja”, kazao je Simović.

Simović je naglasio da je samo boljom saradnjom i koordinacijom zajedničkih aktivnosti moguće davati brze i efikasne odgovore na sve izazove.

“Intenzitet klimatskih promjena i efekti koje one imaju na svakodnevni život nas opominju da naše aktivnosti moraju da budu intenzivnije, efektnije i održivije, jer to dugujemo generacijama koje dolaze", naveo je Simović.

Prema njegovim riječima, rast svjetske populacije i tražnje za hranom upućuju na potrebu za brzim odgovorima i važnost i zahtjevnost zajedničke akcije.

"U tom interesu još jednom ponavljam da, iako mala država, Crna Gora će na bilateralnom, multilaterlanom i na regionalnom planu doprinijeti zajedničkim odgovorima na izazove klimatskih promjena i potreba za adekvatnom adaptacijom i iskorijenjivanjem gladi“, poručio je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније