Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

03. 07. 2017. 12:41 >> 12:13

SIMOVIĆ - TAM

Podrška u procesu korišćenja EU fondova

Estonija će još intenzivinije pružiti tehničku pomoć u pripremi za korišćenje EU fondova, kako u oblasti ruralnog razvoja tako i u oblasti ribarstva i bezbjednosti hrane, poručeno je tokom sastanka ministra poljoprivrede Milutina Simovića i ministra ruralnih poslova Estonije, Tarmo Tamom.

Kako navode, na marginama Konferencije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja se održava u Rimu, Simović se susreo sa Tamom.

"Tokom razgovora, Simović i Tam su se saglasili da ranije potpisani memorandum o saradnji između dva ministarstva poljoprivrede predstavlja dobru osnovu za nastavak saradnje i implementaciju novih projekata, a posebno u dijelu podrške daljim evropskim integracijama crnogorske poljoprivrede, imajući u vidu da je Estonija od 1. jula preuzela predsjedavanje EU", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Simović je istakao važnost daljeg procesa EU integracija zemalja zapadnog Balkana.

"Crna Gora je na dobrom putu u ispunjavanju ciljeva evropske agende. Aktivnosti Vlade su usmjerene ka kvalitetnoj pripremi za članstvo", kazao je Simović.

On je istakao značajne rezultate koji se postižu u pregovorima u poglavljima koja se odnose na poljoprivredu i ruralnog razvoj, bezbjednosti hrane i ribarstvo.

"U sektoru poljoprivrede sprovode se aktivnosti u cilju povećanja konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika. Očekuje se brzi početak korišćenja EU sredstava iz IPARD programa", najavio je Simović.

Za Crnu Goru je, dodaje Simović,  iskustvo Estonije dobar primjer kako veličina zemlje nije presudna da se u potpunosti iskoriste raspoloživa sredstva iz EU fondova.

Tam je iskazao spremnost te zemlje da još intenzivinije pruži tehničku pomoć u pripremi za korišćenje EU fondova, kako u oblasti ruralnog razvoja tako i u oblasti ribarstva i bezbjednosti hrane.

"Predsjedavanje Estonije Evropskom unijom dobra je prilika da se fokus stavi na podršku daljim integracijama Crne Gore, u svim oblastima", rekao je tam.

Smatra da za našu zemlju veoma korisno može da bude iskustvo Estonije u pogledu korišćenja informaciono - komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, što bi olakšalo sprovođenje raspoloživih programa EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније