Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

01. 07. 2017. 08:51 >> 08:31
2

UPCG O ZAJEDNIČKOM TRŽIŠTU

Evropski put CG se ne smije usporiti

Crna Gora je u integracijama Evropske unije(EU) daleko odmakla u odnosu na ostale zemlje regiona i bilo kakvi eksperimenti koji mogu dovesti do usporavanja tog procesa nijesu ni potrebni, ni poželjni, poručili siu iz Unije poslodavaca (UPCG).

Komentarišući inicijativu Evropske komisije (EK) o stvaranju zajedničkog ekonomskog područja na Balkanu iz UPCG su kazali da to podrazumijeva i čitav niz novih politika i mjera koje treba kreirati, usaglasiti, a zatim i usvojiti na nivou svih država potpisnica.

„Za Crnu Goru to znači vrlo zahtjevnu i dodatnu obavezu koja iziskuje ogromnu administraciju i komplikovane procedure, ali i ogromno vrijeme koje će tim povodom biti istrošeno, jer međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini među zemljama već postoje“, rekli su Vijestima iz UPCG.

Oni podsjećaju da nikako ne bi smio da se desi pad ili manjak pažnje od aktivnosti koje su primarne za Crnu Goru, a podrazumijevaju pravovremen i uspješan završetak procesa EU integracija.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) poslao je Evropskoj komisiji višegodišnji Akcioni plan za stvaranje zajedničkog ekonomskog područja na zapadnom Balkanu o kojoj će se lideri država regiona izjasniti na samitu u Trstu 12.jula.

Iz RCC-a su nedavno kazali da Akcioni plan sadrži mjere koje su dogovorene sa državama regiona, poput uklanjanja necarinskih barijera, liberalizacija trgovine uslugama, brže rješavanje radnih sporova, harmonizaciju investicionih politika, veću mobilnost radne snage kroz sporazum o međusobnom priznavanju diploma i drugo.

U UPCG smatraju da je ideja prilično zahtjevna i iziskuje duže vrijeme realizacije, a ono što nosi izvjesnu rezervu i dodatno otežava donošenje konačne ocjene je činjenica da određene mogućnosti, koje i sada postoje, još nijesu iskorišćene ili bar ne u dovoljnoj mjeri, kao CEFTA.

Oni podsjećaju da UPCG već 15 godina insistira i snažno se zalaže za društveno uređenje u kome će ekonomija imati primat nad politikom, kao i za dalji razvoj nacionalne ekonomije i unapređenje regionalne i međunarodne ekonomske saradnje.

„ U ovom trenutku, ma koliko se ideja o stvaranju zajedničkog ekonomskog područja na zapadnom Balkanu činila privlačnom, ne smijemo izgubiti iz vida vrlo važnu činjenicu, a to je postojanje opšte saglasnosti i političke volje potencijalnih država članica kao faktora presudnih za sve buduće oduke“, kazali su iz UPCG.

Oni dodaju da,kakva god odluka političara bila, pozitivan efekat po osnovu eventualne realizacije ove ideje može biti očekivano povećanje međusobne trgovine između Crne Gore i ostalih zemalja potpisnica,kao i sa ostalim trećim zemljama,te veći priliv investicija.

„ Ako se stvore uslovi za formiranje jedinstvenog tržišta radne snage i olakšanu razmjenu, tada bi i navedeno mogli okarakterisati kao dobar ishod ove inicijative“, kazali su iz UPCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније