Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

26. 06. 2017. 18:25 >> 17:59

OD 2017. DO 2025.

Prioritetni investicioni projekti 5 mlrd

Nacionalna investiciona komisija (NIK) usvojila je danas na sjednici ažuriranu Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, vrijednih oko pet milijardi eura.

Iz Kabineta predsjednika Vlade, Duška Markovića, je saopšteno da ažurirana lista sadrži 57 projekata iz sektora energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, društvenih djelatnosti i ostale infrastrukture.

"Procijenjena vrijednost projekata koji se nalaze na listi, a sa čijom realizacijom će se započeti u periodu od ove do 2025. godine, iznosi približno pet milijardi eura. Ako se uzmu u obzir pojedinačni segmenti, onda je broj projekata obuhvaćenih listom 134“, navodi se u saopštenju.

Lista je, kako se dodaje, poslata Vladi na verifikaciju.

Marković je kazao da ta lista definiše razvojni interes Crne Gore i da se treba koncentrisati na ono što mijenja stanje u državi sa aspekta stvaranja više mogućnosti za razvoj i bolji kvalitet života.

"Sada, kroz različite modele treba tražiti podršku za realizaciju utvrđenih prioritetnih projekata“, rekao je Marković.

Cilj je da se značajan iznos sredstava za realizaciju projekata obezbijedi kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO).

“U tom kontekstu, NIK-a je zadužila resorna ministarstva da ojačaju administrativne kapacitete i inteziviraju komunikaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama u cilju adekvatne pripreme potencijalnih projekata za sufinansiranje infrastrakturnih ulaganja od ZIO”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je usvojen i polugodišnji Izvještaj o radu NIK-e.

Razgovarano je i o izazovima tokom sprovođenja određenih infrastrukturnih projekata koje finansira EU, načinima za poboljšanje pripreme projekata za ZIO i planu za projektne prijave za tekuće pozive ZIO u kontekstu Berlinskog procesa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније