Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

22. 06. 2017. 09:24 >> 08:56

AGENCIJA MOODY'S

Kreditni rejting ograničen rastućim dugom

Crnogorski kreditni rejting ograničen je rastućim dugom države, malom ekonomijom, nestabilnim rastom i snažnim oslanjanjem na spoljno finansiranje, navodi se u novom izvještaju kreditne agencije Mudis (Moody's).

Moody's je u maju prošle godine snizio dugoročni kreditni rejting Crne Gore za jedan nivo, sa Ba3 na B1 usljed, kako je objašnjeno, povećanja fiskalnih rizika povezanih sa izgradnjom autoputa Bar – Boljare, pišu Vijesti.

"Kreditni izazovi Crne Gore uključuju velike fiskalne i spoljne neravnoteže i visok nivo duga koji ograničava sposobnost apsorpcije šoka u zemlji", kazala je potpredsjednik Mudisa, Rita Babihuga Nsanze, u godišnjoj kreditnoj analizi za Crnu Goru.

Ona je dodala da je udio duga države u bruto domaćem proizvodu (BDP) porastao na 67 odsto u prošloj godini, što znači da je više nego udvostručen u odsnosu na 2008, kada je bio 28,4 odsto.

U analizi se navodi da Mudis očekuje da će se fiskalni parametri Crne Gore pogoršati zbog troškova izgradnje autoputa, koji će u narednoj godini gurnuti dug države iznad 80 odsto BDP-a.

Očekuje se i da će se budžetski deficit u ovoj godini pogoršati na 8,7 odsto BDP-a, što je više od predviđanja vlasti, zbog ubrzanja gradnje autoputa i nastavka pritiska na tekuće izdatke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније