Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Nemanja Živaljević, TVCG

20. 06. 2017. 20:04 >> 19:36

OKRUGLI STO

Uz zdrave kompanije biće i banke zdrave

Ukoliko imamo zdrave kompanije imaćemo i zdrave banke, poručeno je sa skupa u Privrednoj komori. Okrugli sto organizovan je radi prezentacije novosti koje donosi izmijenjeni Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova.

 

Na finansijskom tržištu Crne Gore ima 9 odsto loših kredita, dok se više od 617 miliona eura potraživanja ne vraća redovno.

"Ono što je najveći problem - loši krediti su ostali u realnoj ekonomiji", kaže guverner CBCG Radoje Žugić.

Zato se išlo u izmjene Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama kako bi se kompanijama omogućilo da lakše prevaziđu probleme.

"Očekujemo da ćemo kroz tu prizmu imati i adekvatne mjere prema širenju ekonomske osnovice i snaženju realne ekonomije, što je uslov za održivost finansijskog sistema, ali i fiskalnu konsolidaciju", kazao je Žugić.

Guverner je pozvao privrednike da im se obrate ukoliko naiđu na lošu bankarsku praksu. Upravo na okruglom stolu mogla je da se čuje jedna zamjerka, a tiče se aneksa ugovora o restrukturiranju duga i mogućnosti koja je ostavljena banci

"Ima pravo da pokrene prinudnu naplatu čitavog kredita, uključujući sve kamate do završetka kredita", kazao je Milan Božović iz A.D. Mermer.

"Specifičnost te klauzule je da se radi o klauzuli koja je zahtijevana od vlasnika, koja je vlasniku banke nametnuta od Evropske centralne banke kao regulatora", smatra Marko Brajović iz NLB-a.

Iz crnogorske Centralne banke tvrde da se ovako nešto ne bi moglo dogoditi da je bio na snazi novi zakon, ali poručuju da se potpisano mora poštovati. Osvrnuli su se i na stav banke.  

"To da je neko dobio nalog ECB, ne bih da budem grub, ali mislim da EBC poštuje lokalnu regulativu kada je u pitanju regulatorni okvir u našoj državi", poručuje guverner CBCG.

Zato je guvener imao jasnu poruku za bankare: "Nastojte da poštujete standarde i praksu i imaćete podršku CBCG, ali ćemo na svaki prigovor klijenata reagovati promptno i profesionalno".

Ukoliko neka od banaka odbije da restukturira dugove kompanije ima za obavezu da o razlozima odbijanja obavijesti Centralnu banku. Iz ove institucije su saopštili i da će do kraja mjeseca imati podatke iz banaka koji su krediti spremni za restrukturiranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније