Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

20. 06. 2017. 16:32   >>  16:08 2

CBCG - SAD

OPIC zainteresovan za ulaganje u CG

Agencija Overseas Private Investment Corporation (OPIC), koju je osnovala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zainteresovana je da ulaže u Crnu Goru, prvenstveno kroz podršku malom i srednjem biznisu, saopštio je njen potpredsjednik, James Polan.

On je danas, na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem, kazao da postoji mogućnost i pružanja podrške velikim investicijama u Crnoj Gori.

Polan je kazao da je OPIC investirao preko 20 milijardi dolara u realizaciju razvojnih projekata u 100-ak zemalja svijeta. Riječ je o finansijskoj razvojnoj instituciji, sa ciljem pružanja podrške razvoju privatnog sektora u stranim državama.

Žugić se, kako je saopšteno iz CBCG, zahvalio sagovornicima, najprije na podršci koju su američki partneri pružili Crnoj Gori u procesu pristupanja NATO alijansi, a potom i na interesovanju za ulaganje u Crnu Goru.

"Crna Gora je interesantna destinacija za strane investicije, čiji je nivo i do sada bio veoma značajan. U narednom periodu očekujemo njihov dalji rast, čemu će doprinijeti ulazak Crne Gore u NATO i kontinuirano unaprijeđenje poslovog ambijenta, kome je Crne Gora posvećena", rekao je Žugić.

On je dodao da ga posebno raduje interesovanje OPIC-a za Crnu Goru, s obzirom na to da američki investitori trenutno nijesu prisutni u Crnoj Gori u mjeri u kojoj bi željeli.

Žugić je upoznao sagovornike sa stanjem u bankarskom sistemu i predstavio moguća polja saradnje Crne Gore i OPIC-a, sa stanovišta nadležnosti CBCG.

"Saradnja je moguća u tri segmenta, i to: podrška Investiciono-razvojnom fondu (IRF) u obezbijeđivanju potrebnih fondova koji se usmjeravaju ka realnom sektoru, podrška mikro-kreditnim institucijama u pravcu demonopolizacije, a sa krajnjim ciljem snižavanja kamatnih stopa koje ove institucije nude svojim klijentima, kao i podrška pojedinačnim bankama, u pravcu saniranja prisutnih ranjivosti", objasnio je Žugić.

On je dodao i da Crna Gora raspolaže ogromnim, nevalorizovanim resursima, te bi, u tom smislu, bila dragocjena podrška OPIC-a investicijama u oblastima energetike, turizma, industrije, infrastrukture i poljoprivrede.

Dogovoren je nastavak komunikacije u cilju konkretizacije predloga za saradnju, o kojima je danas bilo riječi.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Američke privredne komore Katarina Bulatović i zamjenik šefa političko-ekonomske sekcije u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori, Vivek Joshi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније