Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 06. 2017. 10:20   >>  09:53 18

IVANČEVIĆ OCJENJUJE

Inicijativa Vučića je podvala Crnoj Gori

Inicijativa predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da šest zemalja zapadnog Balkana naprave zajedničko tržište je neprihvatljiva za Crnu Goru i bila bi veliki korak nazad u procesu EU integracija, smatra predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević.

"Sasvim je jasno da sve zemlje Zapadnog Balkana nijesu na istom stepenu integracionih EU procesa i da Crna Gora značajno prednjači u tom procesu. Svakako da bi uspostavljanje zajedničkog tržišta bio podsticaj za zemlje koje još nijesu počele EU procese ili su na njihovom početku, ali ulazak Crne Gore u ovakav aranžman bi zaustavio naše, već poodmakle procese integracije", navodi se u saopštenju Ivančevića.

Ovakvu inicijativu, Crnogorska vidi kao pokušaj zaustavljanja Crne Gore u procesu EU integracija i najmanje im je kažu bitno odakle dolazi.

Ivančević se slaže sa stavom profesorice i bivše ministarke Gordane Đurović da je to pokušaj pravljenja "Balkanskog konvoja" za ulazak u EU, umjesto slobodnog procesa integracija prema zaslugama, nazvanog "princip regate", koji jedino odgovara Crnoj Gori.

Predsjednik Crnogorske ističe da na sastanaku koji će se na ovu inicijativu Aleksandra Vučića održati 12. jula u Trstu, Crna Gora mora jasno da poruči da je "za nju ovakav projekat neprihvatljiv i da mi težimo isključivo zajedničkom evropskom, a ne balkanskom tržištu van EU".

"Prihvatanjem ovakve inicijative Crna Gora ne samo što bi značajno usporila svoje EU integracije, već bi usporila, ako ne i zaustavila proces sopstvenog demokratskog preobražaja. Naravno da na evropskom putu postoje različiti izazovi, a i podvale. Ovakva inicijativa nije ništa drugo do pokušaj velike podvale Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније