Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

14. 06. 2017. 14:48   >>  14:20

SIMOVIĆ U TUZIMA

U mehanizaciju investirano milion eura

Realizacijom Javnog poziva za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme ukupno je investirano novih milion eura, od čega je Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo 500 hiljada bespovratne podrške.


Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, je prilikom posjete Tuzima kazao da je realizacijom poziva nabavljeno oko hiljadu komada mehanizacije, priključaka i opreme.

"Iz Agrobudžeta ove godine poljoprivrednicima je na raspolaganju 31,5 miliona eura, a kroz 23 mjere ruralnog razvoja 18,7 miliona“, rekao je Simović na konferenciji za novinare organizovanoj na gazdinstvu poljoprivrednog proizvođača, Nikole Camaja u Vuksanlekićima. 

On je dodao da je pored tih sredstava, za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture u ruralnim područjima, Ministarstvo od Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) obezbijedilo oko četiri miliona EUR povoljnih kreditnih sredstava i bespovratnu podršku od dva miliona. 

Podrška je predviđena i za povrtarsku i organsku proizvodnju

"Intenzivno se radi na stvaranju pretpostavki za povlačenje IPARD sredstava, a počeli smo pregovore sa Svjetskom bankom (SB) u cilju ugovaranja novog MIDAS projekta“, saopštio je Simović.

On je podsjetio da je Ministarstvo ove godine raspisalo 24 javna poziva za razne vidove podrške, od kojih se 18 odnosi na Politiku razvoja poljoprivrede i ruralni razvoj i to za podršku razvoju vinogradarstva i vinarstva i maslinarstva, podizanju i modernizaciji, odnosno opremanju proizvodnih voćnih zasada, kao i podizanju višegodišnjih zasada ljekovitog i aromatičnog bilja.

Podrška je predviđena i za povrtarsku i organsku proizvodnju, unaprijeđenje kvaliteta sirovog mlijeka, investicije za navodnjavanje, nabavku organskog i konvencionalnog voska i odabir odgajivača pčelinjih matica.

"Objavljeni su i do sada su zatvoreni pozivi za podršku unaprijeđenju stočnog fonda, nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje, pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, upravljanje stajskim đubrivom, ruralnom turizmu, mladim pčelarima početnicima i za adaptaciju katuna“, kazao je Simović.

On je dodao da ukupna podrška koju će dobiti poljoprivrednici kroz tih 18 poziva iznosi 3,5 miliona eura. 

"Ministarstvo je prvi put ove godine objavilo poziv za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje. Cilj je bio da se proizvođačima omogući da kroz ostale pozive ostvare i podršku za druge segmente unaprijeđenja proizvodnje, kao što su kupovina sadnica, stoke i modernizacija proizvodnje u funkciji njenog rasta, unaprijeđenja standarda i konkuretnosti“, naveo je Simović.

On je podsjetio da je poziv, objavljen 3. marta, trebalo da bude otvoren do 31. maja, ali da je zbog velikog interesovanja zaključen 24. marta.

"Za 21 dan trajanja poziva primljeno je 348 aplikacija. U nabavku mehanizacije investirano je novih gotovo milion eura, a podrška Ministarstva iznosila je oko pola miliona“, kazao je Simović.

Najviše aplikacija stiglo iz sjevernog regiona

On je saopštio da je najviše aplikacija stiglo iz sjevernog regiona, 63,5 odsto, gdje je investirano 622 hiljade eura. U središnji regiona, iz kojeg je stiglo 32,2 odsto aplikacija, investirano 336 hiljada eura, a u primorski 25 hiljada.

Aplikacije su stigle iz 20 opština Crne Gore, od čega najviše iz Bijelog Polja, 57, sa ukupnom vrijednošću investicija od 178 hiljada eura, zatim iz Nikšića 55, ili 167 hiljada, Podgorice 45 ili 124 hiljade eura.

Iz Berana je stigle 39 aplikacija, Rožaja 3, Pljevalja 27, Petnjice 19, Šavnika 17, Ulcinja deset, Danilovgrada devet, Andrijevice i Plava po sedam, Bara, Plužina i Mojkovca po četiri, Cetinja, Žabljaka, Kolašina i Gusinja po tri i iz Kotora jedna.

"Najviše investicija bilo je mješovitom sektoru proizvodnje, 363 hiljada eura, sektoru stočarstva 421 hiljada, voćarstva, vinogradarstva i maslinarstva 101 hiljada, a ratarstva, povrtarstva i ljekovitog bilja 72,8 hiljada i krmnog bilja 25 hiljada“, rekao je Simović.

On je dodao da su kroz realizovani poziv crnogorska poljoprivredna gazdinstva bogatija za oko hiljadu komada samohodne pogonske mehanizacije, priključaka i opreme, uključujući 80 samohodnih freza, 124 samohodne kosačice, 57 motokultivatora, 62 sakupljača sijena, 34 traktorske kosačice, po 14 traktorskih freza i leđnih atomizera, 13 traktorskih prskalica, 23 kultivatorske prikolice, šest traktorskih prikolica, 14 traktorskih plugova, 25 plugova za motokultivator i još preko 500 komada mehanizacije, priključaka i opreme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније