Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

13. 06. 2017. 20:22 >> 20:17

CBCG - CEZAP

Korisnici kredita u švajcarcima nezadovoljni

Klijenti koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Addiko banke nijesu zadovoljni postupanjem Heta Asset Resolutiona i B2 Capitala, posebno u dijelu obračuna kamata, saopštili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG), Radojem Žugićem.

Iz CBCG su saopštili da je na sastanku, koji je organizovan u cilju rješavanja otvorenih pitanja vezanih za primjenu dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, ocijenjeno da je do tog problema došlo usljed različitog tumačenja pojedinih odredbi zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima i o obligacionim odnosima.

“U cilju rješavanja tog problema, dogovoreno je da se, u toku sudske parnice, advokatski tim CEZAP-a obrati nadležnom sudu za davanje meritornog mišljenja na sporne odredbe pomenutih zakona”, navodi se u saopštenju. 

Na sastanku je dogovoreno i da CBCG, nakon dobijanja zvaničnog mišljenja, strogo vodi računa o dosljednoj primjeni odredbi u odnosu na stav relevantne institucije.

Predstavnici CEZAP-a informisali su Žugića i da su klijenti uglavnom zadovoljni postupanjem Addiko banke u vezi sa primjenom zakona, te da je značajan broj kredita kod ove banke konvertovan.

Na sastanku je dogovoreno i da CEZAP uputi CBCG prigovor na obračun kamate za konkretan ugovor o preuzimanju kredita, kako bi monetarna institucija bila u mogućnosti da, u okviru svojih ovlašćenja, detaljno ispita slučaj i odredi se po tom pitanju.

Sagovornici su ocijenili da je sastanak bio izuzetno važan i da predstavlja prvi korak u rješavanju otvorenih pitanja vezanih za primjenu dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. 

Dogovoren je i nastavak saradnje u cilju zaštite klijenata, što je primaran cilj CEZAP-a i CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније