Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

10. 06. 2017. 14:04 >> 13:38
9

OHRABRUJUĆI PODACI

Naplaćeno 352 miliona eura poreza

Naplata poreskih prihoda u prvih pet mjeseci iznosila je 352,28 miliona eura, 11,5 miliona eura više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je direktor Poreske uprave (PU), Miomir M. Mugoša i dodao da su to ohrabrujući podaci.

On je kazao da je u prvih pet mjeseci naplaćeni iznos osam miliona eura veći u odnosu na plan naplate, kao i da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima i doprinosom koji PU daje planiranoj fiskalnoj konsolidaciji.

„Intenzivno radimo na svim poljima, od jačanja servisne funkcije poreskog organa do naplate i kontrole poreskih obveznika, pri čemu je svakako u fokusu naplata tekućih obaveza i zaostalog poreskog duga”, rekao je Mugoša agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je u maju zabilježena ukupna naplata od 72,73 miliona eura, što je 8,5 miliona eura iznad ostvarenja u komparativnom periodu i 6,5 miliona eura iznad plana naplate.

“Očekujemo da će se trend uspješne naplate prihoda nastaviti i tokom ljetnjih mjeseci, imajući u vidu najavljenu rekordnu posjetu turista i naše napore da što više suzimo sivu zonu i što veći dio poslovanja uvedemo u legalne tokove”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, već od jula, kada dospijeva obaveza realizovanja jednokratne uplate u iznosu više od 15 miliona eura, očekuju se i dalji efekti naplate reprogramiranog poreskog duga, nakon čega će na mjesečnom nivou prihodovati i dospjele rate po reprogramu.

“Imajući u vidu da je reprogramom obuhvaćen iznos duga od 178,65 miliona eura, od čega je 156,23 miliona eura osnovni dug, projekcija prihoda od reprograma do kraja ove godine kreće se na više od 27 miliona eura, od čega je već sada naplaćeno oko pet miliona eura”, precizirao je Mugoša.

Kada su u pitanju aktivnosti poreske inspekcije, pored segmenta koji se odnosi na redovne sveobuhvatne kontrole, koje su u prvih pet mjeseci rezultirale utvrđivanjem dodatnih poreskih obaveza u iznosu više od 24 miliona eura, tokom ljetnjih mjeseci posebnu pažnju će, kako je kazao, posvetiti kontroli regularnosti poslovanja poreskih obveznika u svim opštinama koje su dio turističke ponude u Crnoj Gori.

“To znači da će inspektori na 24-osatnoj osnovi kontrolisati privrednike, i to ne samo u južnoj regiji, već i na sjeveru i cjelokupnoj teritoriji države. Za te potrebe u samoj PU formiran je Operativni štab, a u svakodnevnoj smo komunikaciji i sa ostalim nadležnim organima čiji predstavnici čine Koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone”, objasnio je Mugoša.

On je naveo da, neselektivnim pristupom i dosljednom primjenom propisanih mjera, a naročito zabrane obavljanja djelatnosti, očekuju da će povećati stepen poreske discipline kod obveznika koji posluju u registrovanim djelatnostima, kao i da će značajan broj lica koja posluju u sivoj zoni uvesti u zakonski okvir.
“Tokom prva četiri mjeseca izrekli smo mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti kod osam obveznika, a u toku ove sedmice ta mjera je izrečena kod četiri, i to zbog ponavljanja prekršaja, na šta u PU imamo nultu toleranciju”, podsjetio je Mugoša.

PU će, kako je zaključio, pristupiti s maksimalnom posvećenošću i angažmanom, u cilju nastavka uspostavljenog uspješnog ostvarenja zacrtanih planova, daljim izazovima, a koji osim praćenja turističke sezone, obuhvataju i monitoring dinamike izmirivanja obaveza dužnika koji su ušli u reprogram, te primjenu mjera prinudne naplate kod onih obveznika koji ne budu poštovali odredbe donijetih rješenja, kao kod onih koji se nijesu prijavili za izmirenje duga kroz reprogram.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније