Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Vijesti ]

10. 06. 2017. 08:19 >> 08:03
1

BIVŠI BOKSITAŠI

Traže obećane otpremnine od Vlade

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju i Metalca iz Nikšića zahtijevaju od premijera i Vlade da ispune obećanje i kroz brze izmjene Zakona o izmirenju obaveza isplate im otpremnine na način kako je to ranije obezbijeđeno njihovim kolegama.

 

Riječ je o 128 bivših radnika Boksita i nekoliko desetina zaposlenih iz Metalca koji odranije čekaju na ispunjenje tog zahtjeva.

Predstavnik radnika Radivoje Knežević podsjetio je da se ranije obraćao bivšem premijeru Milu Đukanoviću, a krajem decembra i novoj Vladi na čelu sa Duškom Markovićem.

„Bivši ministar ekonomije Vladimir Kavarić javno je, na televiziji, u u septembru 2016.godine izjavio da će rudari dobiti otpremnine i nudio nam po osam hiljada eura. Sa novom ministarkom Dragicom Sekulić nijesmo uspjeli ni da se sastanemo, iako nas je njen prethodnik odmah primio“, rekao je Knežević Vijestima.

On je napomenuo da je imao susret i sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem.

„Imali smo uvjeravanja iz Vlade da će brzo biti donijet novi zakon, ali od toga, za sada, nema ništa. Zato pozivamo Vladu da ispuni obećanje, pozove nas na razgovor oko iznosa otpremnina, izmijeni zakon i isplati nam novac“, rekao je Knežević.

On je podsjetio da su im nadležni krajem januara ove godine hitno tražili spiskove sa imenima radnika za isplatu otpremnina i da su to oni i proslijedili, a pomoćnici ministra ekonomije odgovorili da će sve brzo biti riješeno.

Zakon o izmirenju obaveza za radnike podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju, koji su sa Boksitima i Metalcem u istom reprolancu, donijet je u julu 2015.godine, ali bivšim zaposlenim te fabrike nije isplaćeno obećanih 5,45 miliona eura, jer Vladini činovnici smatraju da je to neprimjenjivo u praksi.

Bivši radnici KAP-a se pred Osnovnim sudom tuže sa državom oko nepoštovanja odredbi tog zakona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније