Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

09. 06. 2017. 12:45 >> 12:18
1

PROGRAM ZZZCG

U kampanji "Stop sivoj ekonomiji" 145 mladih

Zavod za zapošljavanje i ove godine realizovaće program "Stop sivoj ekonomiji", u koji će biti uključeno 145 mladih visokoškolaca, na period od četiri mjeseca.

Program je namijenjen nezaposlenim licima sa stečenim visokim obrazovanjem, mlađim od 30 godina  i sa radnim iskustvom od najmanje devet mjeseci.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda, na sjednici kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, odobreno je 350.000 eura za finansiranje.

Vlada je, na sjednici od 25. maja, razmotrila i usvojila Informaciju o potrebi sprovođenja programa "Stop sivoj ekonomiji", pripremljenog u skladu sa smjernicama za sprečavanje sive ekonomije na tržištu rada, kao i smjernicama i ciljevima nacionalnih strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa, ekonomskog i regionalnog razvoja Crne Gore.

“Cilj programa je podrška mladima u rješavanju problema nezaposlenosti podizanjem njihovih radnih kapaciteta, podrška suzbijanju sive ekonomije i borbi protiv neformalnog poslovanja”, navodi se u saopštenju ZZZCG.

Oni će biti uključeni na poslovima: pružanja tehničke podrške i pomoći pri registraciji poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranja, kontroli ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji,  primjeni pozitivnih poreskih propisa, prijemu i obradi poreskih prijava, obradi i sređivanja poreskih evidencija, radu call centara, realizaciji Projekta „Budi odgovoran“ i drugim poslovima.

Javni poziv nezaposlenima, za učešće u program, biće objavljen sjutra, 10. juna.

Upravni odbor donio je odluke o izboru izvođača za realizaciju još dva programa: osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca.

“Kod 53 izvođača programa za samostalan rad, iz realnog sektora, osposobljavaće se 79 nezaposlenih srednjoškolaca, bez radnog iskustva, na period od šest mjeseci, s mogućnošću produžetka. Vrijednost programa je 152.525 eura”, saopšteno je iz ZZZCG.

Osposobljavanje za rad kod poslodavca iz privatnog sektora obaviće se kod 61 izvođača.

“Za finansiranje tog programa usmjereno je 148.000 eura i biće uključeno 115 nezaposlenih, na period od četiri mjeseca.”

 Za oba programa karakteristično je da se 60 odsto sredstava i 60 odsto učesnika odnosi na sjeverne i manje razvijene opštine u Crnoj Gori.

“Saglasno zaključcima Vlade, za realizaciju programa zaduženi su Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao nosioci programa, dok su za operativno srovođenje zaduženi Zavod za zapošljavanje, Poreska uprava, Uprava za inspekcijske poslove  i Uprava policije”, navodi se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније