Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

08. 06. 2017. 12:40 >> 12:13
4

BORANČIĆ PORUČIO

"Dalje prste od džepova građana"

Najavljeno povećanje stope poreza na dodatnu vrijednost sa 19 na 21 odsto neprihvatljive su i odraz nedostatka dugoročne vizije održivog razvoja društva i države, saopštio je predsjednik Mladih Liberala Crne Gore Ammar Borančić.

 

„Ministarstvo finansija uvijek ima jednostavno rešenje za sve probleme- platiće građani kroz povećanje nameta, taksi i poreza“, kaže Borančić u saopštenju.

Poreski dugovi od skoro 700 miliona eura koji godinama nijesu naplaćeni, prema njegovim riječima, neuporedivo su veća suma od onoga što će državnoj kasi donijeti zavlačenje ruke još dublje u džepove građana, oko 42 miliona.

„Stoga, dalje prste od džepova građana. Ovakve mjere naročito zabrinjavaju kada je nezapošljenost mladih u državi čak 40% a broj preduzeća i preduzetnika u blokadi je čak 15.952 i ubrzano raste iz dana u dan. Da li neko misli da će dodatni nameti biti podsticaj mladima da započinju svoj posao i stvaraju nova dobra za sebe i porodicu?“, kaže Borančić.

 S druge strane, kako je rekao, mladi nemaju nikakve, ili vrlo ograničene podsticaje i stimulanse da svoja znanja i vještine pokažu u državi i započnu svoj posao, što ih i gura ili na liste Zavoda za zapošljavanje ili preko granica.

„Ukoliko je namjera ovih mjera da destimulišu mlade da započinju bilo kakav biznis i da ih dodatno ohrabre da napuštaju državu, onda su mjere vrlo uspješne“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora se ovim potezom upisuje u niz nekonkurentnih zemalja za posao i biznis, te ima veće poreske stope od  većine država regiona pa čak veći porez na dodatnu vrijednost i od Njemačke, Luksemburga ili Austrije.

„Umjesto ovakvih nameta, potrebna su dugoročna rješenja koja će utemljiti slobodno tržište i slobodnu ekonomiju te dodatno osloboditi pritiska ekonomiju i dopustiti joj da zaživi prije svega. Uz ogromne parafiskalne namete koji i zatvaraju desetine hiljada preduzeća i preduzetnika,  postavlja se pitanje što će se desiti sa ukupnom privredom Crne Gore, preduzetničkim ambijentom, a naročito sa neformalnom ekonomijom i sivim tržištem koje može samo da raste i dokaže kontraproduktivnost ovih mjera“, zaključuje predsjednik Mladih Liberala Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније