Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me/Anadolija; Objavio: I. P. ]

07. 06. 2017. 13:14 >> 20:17
10

MMF UPOZORIO

Mjere štednje ili dužnička kriza

U Crnoj Gori bi nastupila dužnička kriza u slučaju da nema strategije i mjera štednje koje Vlada planira da sprovede, ocijenio je Martin Petri iz MMF-a.


On je na konferenciji za novinare kazao da je paket mjera kvalitetan, da su mjere realne i da rezultat moze biti čak i bolji nego što trenutno očekujemo.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore će od naredne godine povećati opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, a biće povećane i akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV-a od sedam ostati nepromijenjena.

Planirano je da se zamrzne zapošljavanje u javnom sektoru tako što će po prirodnom odlasku sa posla tri zaposlena biti zamijenjena jednim.

Predviđeno je i revidiranje isplate naknada majkama sa troje i više djece. Mjerama je predviđeno i da plate funkcionera budu smanjene za šest odsto.

Iz Vlade Crne Gore poručuje da su mjere koje će sprovesti nepopularne, ali da se mora ići u konsolidaciju javnih finasija. Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je stigla podrška Vladi za predložene mjere.

Cilj novog paketa mjera je prema riječima ministra finansija Darka Radunovića da javni dug od 2019. godini uđe u blagi pad i značajno se smanji u 2020. godini na 67 odsto, kao i smanjenje deficita, sa očekivanim suficitom od 4,5 odsto BDP-a u 2020. godini.

Na danas održanoj zajedničkoj konferenciji ministra Radunovića, guvernera CBCG Radoja Žugića i šefa misije Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) Martina Petrija, bilo je riječi o fiskalnoj konsolidaciji za period do 2020. godine.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će nove mjere štednje pogoditi sve građane u "najblažem obliku" i da situacija nije idelna, ali da je cilj da se ima održiv budžet.

"Nijesam u prilici da mogu da popustim", kazao je Radunović.

On je rekao da država neće ulaziti u aranžman sa MMF-om, već da ta međunarodna organizacija pruža samo tehničku pomoć. Objasnio je da nove mjere u javnom sektoru ne znače otpuštanje radnika, nego njihovo odlazak u penziju, preraspodjelu poslova i interne oglase, a penzije se neće zamrzavati.

"Za sada nemamo dobar program za otpremnine", kazao je Radunović.

Šef misije MMF-a Martin Petri je naglasio da je najveći problem Crne Gore dug.

"Vlada je formirala fiskalnu strategiju i vjerujemo da bi bez nje nastupila dužnička kriza. Tako da je ova strategija neophodna. Mislimo da je ovaj paket mjera dobar i da su mjere realne. To prilagođavanje je potrebno. Rezultat ovih mjera može biti bolji nego što predviđamo i ove godine očekujemo rast BDP-a od tri odsto. I u 2017. i 2018. takođe očekujemo rast blizu tri odsto", rekao je zvaničnik MMF-a.

Petri je kazao da povećanje PDV-a utiče na svakoga, ali da je ono neophodno.

"Mi mislimo da će povećanje PDV-a povećati cijene za jedan odsto, ali ako će to rezultirati rastom BDP-a od tri odsto onda je to opravdano", rekao je Petri.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније