Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

05. 06. 2017. 21:51   >>  21:26 2

SASTANAK PKCG I SRBIJE

Unaprijediti saradnju CG i Vojvodine

Privredna saradnja Crne Gore i regiona sjeverne Bačke je kvalitetna, ali postoji niz oblasti u kojima bi mogla biti unaprijeđena, za šta je preduslov poboljšanje putne infrastrukture, ocijenjeno je na poslovnom forumu privrednika Crne Gore i te oblasti Vojvodine.

Na skupu održanom u petak u Subotici u Regionalnoj privrednoj komori za Sjevernobački okrug, saopšteno je da je iz tog regiona prošle godine u Crnu Goru izvezena roba vrijedna 20 miliona eura, a glavninu su činili prehrambeni proizvodi.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Velimir Mijušković, kazao je da su ti proizvodi izuzetno cijenjeni kod crnogorskih potrošača.

"Imamo veliki disbalans u robnoj razmjeni, jer malo izvozimo u ovaj region iz Crne Gore. Trebalo bi da se unaprijedi robna razmjena, odnosno da se prepozna što više proizvoda koji sa tržišta Crne Gore mogu doći ovdje", rekao je Mijušković.

Privrednici iz Crne Gore posebno su, kako je saopšteno iz PKCG, bili zainteresovani za rad Industrijske zone Mali Bajmok i njena iskustva privlačenja stranih investicija.

Na sastanku je naglašeno da je turizam vodeća grada crnogorske privrede, a Vlada svoje privredne planove sve više usmjerava ka proizvodnom sektoru.

"Ako nemate proizvodnju, nemate ni zaposlenost, jer usluge su sezonskog karaktera. Raduje me kako se industrija u Subotici razvila, jer ovdje imate poznate investitore koji zapošljavaju veliki broj ljudi", saopštio je Mijušković.

Generalni konzul Crne Gore u Srbiji, Miodrag Kankaraš, smatra da crnogorski i privrednici iz sjeverne Bačke mogu imati benefite od iskustava svojih kolega, naročito u oblastima razvoja biznis ambijenta i poslovnih zona.

Na skupu je ocijenjeno da bi tješnja komorska saradnja Crne Gore i sjeverne Bačke mogla doprinijeti plasmanu prepoznatljivih proizvoda i zajedničkih usluga sa tih prostora na svjetsko tržište.

Crnogorska privredna delegacija boravila je početkom juna u radnoj posjeti Vojvodini. Tom prilikom organizovan je sastanak u Novom Sadu sa predstavnicima Privredne komore te pokrajine.

Teme razgovora sa predsjednikom Privredne komore Vojvodine, Boškom Vučurovićem i njegovim saradnicima odnosile su se na unaprijeđenje saradnje i zajedničke aktivnosti koje će biti konkretizovane u narednom periodu.

Mijušković je predstavio ekonomiju Crne Gore i aktivnosti koje PKCG preduzima doprinoseći unaprijeđenju cjelokupnog ambijenta za poslovanje.

Vučurović je istakao njihovo zalaganje za jačanje saradnje sa asocijacijama iz zemlje i inostranstva, te organizovanje zajedničkih aktivnosti u cilju povezivanja privrednika i tržišta. S tim u vezi, on je dodao da je posebno značajan sporazum o saradnji koji je Privredna komora Vojvodine potpisala sa komorama u regionu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније