Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

30. 05. 2017. 14:10   >>  13:43

PROGRAM PZP-A I DF-A

Promjene ne smiju ugroziti socijalne grupe

Crnoj Gori potreban je puni diskontinuitet, radikalne, sveobuhvatne i optimalne reforme u svakoj sferi, usaglašene i dinamične aktivnosti koje, pri tome, ne bi izazvale lomove, saopšteno je danas na pres konferenciji Pokreta za promjene.

 

Takođe, smatraju da se ne smiju ugroziti već ugrožene socijalne grupe, već ih treba zaštititi i stvoriti uslove za dalje poboljšanje njihovog standarda.

“Ne smije se pogoršati stanje ni u jednom ekonomskom sektoru, već treba valorizovati sve preostale potencijale na dugoročno održiv način. Životni minimum treba obezbijediti i garantovati ga svakom građaninu Crne Gore. Za to treba izuzetna promišljenost i energija a to nije ni univerzalan ni jedinstven model, potvrđen u svijetu. Jednostavno, reforme moraju biti crnogorske, a svjetske”, saopšteno je na konferenciji.

Finasijska i ukupna društvena stabilizacija, kako su kazali, počinje uspostavljanjem pravne države i nezavisnih institucija, revizijom prošlosti, preispitivanjem svakog ugovora i aranžmana režima, raskidom štetnih ugovora, utvrđivanjem stvarnog imovinskog stanja svakog pojedinca počev od vrha režima, njihovih porodica i kriminalnih vođa, odgovornošću za učinjeno i oduzimanjem protivzakonitog i na štetu građana Crne Gore stečenog.

“Novi model ekonomskog rasta treba da počiva na novoj ekonomskoj ideologiji, novoj ulozi države, novom odnosu regulative i deregulutive, strukturnim reformama u realnom i ukupnom finansijskom sektoru, na novoj socijalnoj, obrazovnoj i zdravstvenoj zaštiti. Na znanju kao najznačajnijem resursu”, smatraju u PzP-u.

Aktivna industrijska politika i reindrustrijalizacija moraju biti prioritetne aktivnosti u realnom sektoru. Prvi korak ka tome je poništenje brojnih tajkunskih ugovora i datih koncesija.

“Neophodno je pokrenuti novi investicioni ciklus uvažavajući ekonomske indikatore, direktne i indirektne efekte, uz angažovanje domaćih potencijala po „dubini“, počev od znanja i stručnosti, preko operative, opreme i sirovina. Nove fabrike i nova radna mjesta treba da prate velike investicije i njihovo dalje funkcionisanje”, navodi se u saopštenju nakon konferencije.

Ključna aktivnost u finansijskom sektoru treba da bude značajno povećanje investicionog kapaciteta države. To se, prije svega postiže osnivanjem Razvojne banke, a zatim, kroz razvoj i reforme tržišta kapitala, te razvojem različitih investicionih institucija. Sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, EU i komercijalnih banaka, po povoljnim uslovima mogu doprinijeti povećanju investicionog kapaciteta države.

“Normalno, neophodno je unapređivati poslovni ambijent, uspostaviti strukovne i regionalne klastere, mijenjati poresku politiku izbalansiranim progresivnim stopama, da bude konkurentna, stimulativna i socijalno osjetljiva. Poreska disciplina mora biti striktna, sa nultom tolerancijom, plaćanje poreza mora ići po automatizmu čak i ispred plata, poreski dug se mora naplatiti efikasno, kako bi se širio poreski kapacitet. Reforma javne administracije mora voditi ka njenoj efikasnosti i profesionalnosti a višak zaposlenih mora imati alternativu u novom poslu”, navode iz PzP-a I DF-a.

Aranžman sa MMF-om, prema njihovim riječima, ne treba sklapati iz brojnih razloga, bilo da je u pitanju ideologija, ugovorne obaveze, praksa ili mehanizmi MMF-a.

“Novu monetarnu politiku i njene instrumente, kao i mogućnost pametnog korišćenja emisione funkcije CBCG, kojom bi se podržao privredni rast i proširio i povećao fiskalni prostor i zahvat, ne treba u ovom stanju i političkim odnosima ni razmatrati”, navodi se u saopštenju.

Objašnjavaju da stabilizacija finansijskog sistema i prosperitet ukupnog društva je krajnje složen proces, koji zahtijeva mnogo znanja i energije, uz ostvarivanje osnovnih pretpostavki, smjene režima, revizije prethodnog, uspostavljanja odgovorne, stručne i smjenjive vlasti.

“Kako će živjeti građani Crne Gore,  ne zavisi od ovog režima, ova vlada je njegovo najgore i najneznavenije izdanje, a konkurencija je velika. Ne zavisi ni od EK, MMF-a i SB, prvi nemaju ni sami odgovore na brojne probleme, a druge dvije institucije su odgovorne i bile saočesnici mnogih globalnih kriza, pogrešnih ideologija i slomova državnih ekonomija”, saopšteno je na konferenciji.

Kako će živjeti građani Crne Gore, kako su kazali, zavisi od njene elite, posebno političke, prije svega opozicione.

 “Za optimalan put iz beznađa u normalni život treba vrhunsko znanje, stručnost, kreativna energija, konsenzus, hitna akcija a i luda sreća. Toga nema dovoljno artikulisanog u opoziciji. Površnost, narasle sujete, lični interesi, dvoličnost, saučesnišništvo, konformizam, umišljenost su sve izraženiji. Neki kažu da će čekati izbore do 2020. godine na ovaj način. Tada neće biti Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

DF ih poziva na akciju za slobodne, sveopšte i prijevremene izbore i nudi program „707 mjera“ kao polaznu osnovu zjedničke platforme.

“Bolja i efikasnija rešenja su dobrodošla. Ne smijemo pristati na  trajnu kolonizaciju i glad Crne Gore. Nema vremena za čekanje”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније