Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

29. 05. 2017. 15:01 >> 14:36

REAGOVANJE MINISTARSTVA

Traženje pozajmice ne bismo sakrili od javnosti

Ministarstvo finansija, kao odgovorna institucija, traženje pozajmice od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ne bi sakrilo od javnosti, saopštili su danas njegovi predstavnici.

 

Popović je prošle sedmice saopštila da je Vlada ispostavila zahtjev za pozajmicom od MMF-a, uprkos izjavama ministra finansija, Darka Radunovića, da izvršna vlast ne razmišlja o aranžmanima sa međunarodnim finansijskim institucijama.

 Iz Ministarstva su rekli da su iznenađeni da bi Popović mogla smatrati da taj Vladin resor, kao odgovorna institucija, jedan tako važan događaj kao što je traženje pozajmice od MMF-a, želi ili može sakriti od javnosti.

„Posjeta Misija MMF-a Crnoj Gori iz marta ove godine u skladu sa Osnivačkim ugovorom predstavlja regularni godišnji pregled makroekonomskih pokazatelja, koje rade svih 189 članica na godišnjem nivou ili po potrebi češće“, dodali su iz Ministarstva.

Posebno nestručnom se čini činjenica, kako se navodi, da je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, regularnu završnu izjavu misije MMF-a od 1. marta mogla protumačiti kao poziv za program, jer bi ona u slučaju postignutog dogovora morala sadržavati informacije o tipu programa, veličini pozajmice i dužini trajanja programa.

 Iz tog Vladinog resora su naveli da će misija MMF-a boraviti naredne sedmice u Crnoj Gori, kako bi uradila procjenu promjene makroekonomskog okruženja, uključujući procjenu efekata Fiskalne strategije. U Ministarstvu smatraju da će završna konferencija MMF-a biti prilika za neposrednu komunikaciju sa širom javnosti.

Oni su naveli da se završna izjava misije MMF-iz odnosi na generički prikaz slučajeva kada se sprovodi analitički prikaz, koji se može koristiti od regularne konsultacije do razgovora povodom traženja programa.

„U slučaju Crne Gore, radi se isključivo o redovnim godišnjim konsultacijama, što je lako provjerljivo na veb sajtu MMF-a za Crnu Goru. Demantujemo da je bilo kakav izvještaj sa protekle misije bio predmet razmatranja Borda direktora MMF-a, što je takođe lako provjerljivo na istom sajtu“, naveli su Ministarstva.

 Ministarstvo finansija, prema riječima njegovih predstavnika, ima odličnu saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući i MMF, od kojeg dobija značajnu tehničku pomoć, uključujući i onu za izradu Strategije upravljanja dugom, modernizaciju i jačanje budžetskih procesa, kao i reformu poreskog sistema.

„Imajući u vidu tržišnu osjetljivost koja može biti izazvana ovako senzacionalističkim izjavama navodno eminentnih ekonomskih analitičara političke javnosti, apelujemo da se prije davanja ovakvih izjava, prvo konsultuju zvanična sredstva informisanja MMF-a, gdje je lako provjerljivo kako izgleda izvještaj o zahtjevu za program i koje elemente isti mora sadržati, a kako izgleda elementarni oblik redovnog izvještaja o članu 4 Osnivačkog ugovora“, zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније