Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2017. 13:10 >> 12:45
13

USPJEH U LONDONU

Svjetsko zlato za Plantaže

Na jednom od najprestižnijih vinskih ocjenjivanja na svijetu, "Decanter World Wine Awards DWWA 2017", održanom u Londonu, crnogorske Plantaže zabiježile su istorijski uspjeh osvojivši zlatnu medalju za svoje premijum vino "Stari Podrum cabernet sauvignon 2012".

"Na Decanterovom takmičenju ove godine ocjenjivano je više od 17.200 vina iz svih djelova svijeta, a sudijskim žirijem sa 219 članova, među kojima čak 65 nosilaca titule Master of Wine i 20 Master Sommeliera", saopšteno je iz kompanije 13. jul Plantaže.

Uspjeh vina u Plantažama, smatraju utoliko većim ako se zna da se na takmičenju DWWA primjenjuju izuzetno strogi kriterijumi, pa zlatne medalje osvajaju samo vina ocijenjena sa preko 95 poena. Medalja za Stari podrum cabernet sauvignon 2012, prvo je Decanterovo zlato za vino iz Crne Gore u dosadašnjoj istoriji takmičenja.

"Sva vina koja se pošalju na Dekanterovo takmičenje degustiraju se 'na slijepo' po sistemu panela, od koji svaki ima svog predsjednika. Svaki od panela specijalizovan je za određenu vinsku regiju ili stil vina", objašnjavaju iz Plataža.

Kako su kazali na Dekanterovom ocjenjivanju ove godine takmičilo se 17.200 vina iz cijelog svijeta, što je rast od čak 8 odsto u odnosu na predhodnu godinu.

"Kada smo 2004. počeli da organizujemo DWWA niko od nas nije mogao ni da pretpostavi da ćemo ikada imati preko 17.000 uzoraka. Do toga smo došli jer su vinari, trgovci i konzumenti vina prepoznali da iza naših rezultatata i medalja stoji istinski rigorozan postupak ocjenjivanja podržan najvećim vinskim autoritetima svijeta", kazala je Sara Kemp, direktorka Dekantera.

Vina koja osvajaju medalje prolaze po nekoliko krugova ocjenjivanja, a najbolja bivaju ponovo provjerena od najvećih autoriteta koji stoje na čelu sudijskog žirija.

"Nama je važno da kada potrošači vide našu medalju na nekom vinu, da znaju da ona zaista nešto znači", ističe Žerar Base MW MS OBE, predsjednik Dekanterove komisije.

Kako su kazali iz kompanije ove godine dodijeljeno je 455 zlatnih medalja, što čini svega 3 odsto prijavljenih.

"Ta informacija najslikovitije opisuje značaj zlatne medalje osvojene na Dekanteru i ilustruje veličinu uspjeha vina iz Plantaža", saopšteno je iz Plantaža.

Cabernet sauvignon Stari podrum 2012, najnovije je vino u krunskoj seriji Zlatnih berbi kompanije Plantaže, koji je svoju premijeru doživio krajem prošle godine.

"Vina Plantaža učestvuju na svim važnim međunarodnim ocjenjivanjima vina što danas broji daleko preko 800 osvojenih medalja, a još daleke 1907. godine na smotri vina u Londonu Vranac iz Crne Gore osvojio je prvu nagradu. Danas, 110 godina kasnije Plantaže ponosno potvrđuju, po ko zna koji put, kvalitet vina iz Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Osim vina Stari podrum cabernet sauvignon 2012 koje je odlikovano najsjajnijim odličjem, Vranac Reserve 2011 je dobio srebrnu medalju, dok su se vina Pro Anima pinot blanc 2015, Chardonnay Barrique 2013, Vladika 2013 i Medun 2011 okitila bronzanim medaljama.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније