Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

28. 05. 2017. 16:52 >> 19:44
8

DPS I OPOZICIJA

Oprečno o zakupu Aerodroma Tivat

Odluka Vlade za valorizaciju i rekonstrukciju Aerodroma, posebno Tivatskog kroz model dugoročnog zakupa ispravna je jer je pametnije sve rizike podijeliti s strateškim partnerom, tvrde u DPS-u. U SDP-u, URI i SD-u međutim smatraju da je ostanak u državnom vlasništvu bolje rješenje. Iz ugla ekonomskog analitičara Vasilija Kostića privatno-javno partnerstvo je dobrodošlo pod uslovom da se zaštite nacionalni interesi.

"Bez obzira kakva je bila ponuda Evropske banke za obnovu i razvoj, s obzirom na to da je jedan od uslova davanje državnih garancija, mislim da je u ovom trenutku pametnije rizike podijeliti sa strateškim partnerom", istakao je poslanik DPS-a Filip Vuković za TVCG.

On je naglasio da ekonomska funkcija aerodroma Tivati i Podgorica može da bude opravdana.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović naglasila je za TVCG da se protive privatizaciji Aerodroma Tivat na ovaj način.

"Namjerno koristim izraz `privatizacija`, jer dugoročni zakup vodi tome da se bogate pojedinci, a ne država i građani. Smatram da takav državni resurs treba da ostane u potpunom vlasništvu države i njenih građana", poručila je ona.

Vuksanović je kazala da će Socijal-demokratska partija svim svojim dozvoljenim pravnim sredstvima sačuvati Aerodrome Crne Gore, kao što je to uradila s Lukom Bar.

Poslanik URE LUka Rakčević smatra da bi Aerodromi mogli ostati u državnom vlastništvu i poslovati na bolji način, ukoliko se malo modernizuju kapaciteti kojima raspolažu.

Da je modernizacija ali u državnom vlasništvu od zakupa bolje rješenje , smatraju i Socijaldemokrate.

"Nema dileme da Aerodromi kao najznačajnije preduzeće moraju ostati u državnom vlasništvu. Nije sporno da su neophodne investicije u oba, posebno u aerodrom Tivat, jer je to preduslov kvalitetnije valorizacije i veće dostupnosti kao turističke destinacije", rekao je portparol SD-a Stefan Šuster.

Iz ugla Ekonomskog analitičara Vasilija Kostića, međutim, Vladina ideja o privatno javnom partnerstvu dobra je iz više razloga. Upravljanje privatnika Tivatskim aerodromom trebalo bi da poboljša efikasnost u pružanju usluga građanima i s druge strane, budžet neće biti opterećen izdavanjima za kapitalna ulaganja odnosno rekonstrukciju.

"Jedan od oblika javnog privatnog partnerstva jeste dobrodošao kao jedno od rješenja u povećanju efikasnosti preduzeća. Pod uslovom da se ta stvar jasno iskontroliše da se pažljivo operacionalizuje. Tako da je važno napraviti dobar ugovor koji će štititi nacionalne interese, koji će štititi interese u dijelu razvoja turističke privrede i koji će štiti interese opštine Tivat", poručio je on.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније