Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

23. 05. 2017. 16:56 >> 16:30

PKCG

Brendiranjem do prepoznatljivosti na tržištu

Stvaranje brenda doprinosi prepoznatljivosti proizvoda i njegovom uspješnijem pozicioniranju na domaćem i stranom tržištu, koje podrazumijeva očekivani kvalitet, prihvatljivu cijenu i osmišljene promotivne aktivnosti, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

"Put do uspješnog nastupa na domaćem i stranom tržištu veoma je složen i višestruko uslovljen, a podrazumijeva očekivani kvalitet proizvoda, prihvatljivu cijena i osmišljene i kontinuirane promotivne aktivnosti“, rekli su predstavnici PKCG.

Oni smatraju da bi u budućem poslovanju trebalo više pažnje usmjeriti na niz postupaka i uslova za ulazak u kanale distribucije. 

"Brend nosiocu ponude pomaže da sebe učini prepoznatljivim u očima javnosti i diferencijator je mađu proizvodima i kompanijama. Praksa je pokazala da su najvrijedniji brendovi stvoreni u najbogatijim državama, a da su one bogate upravo zato što imaju brendove“, kazali su iz PKCG.

Oni su dodali da su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi strateški su razvojni prioritet Crne Gore, jer predstavljaju segmente koji mogu biti resurs za izrazito konkurentne proizvode, odnosno brendove.

"Crnogorsko tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda karakteriše otvorenost. Uvoz je značajno veći od izvoza. Domaće kompanije suočene su sa jakim konkurentima iz inostranstva, pa mnoge od njih moraju uložiti ogromne napore da se adekvatno pozicioniraju na tržištu“, naveli su iz PKCG. 

Oni su podsjetili da crnogorski proizvođači za kvalitet proizvoda zasluženo osvajaju na desetine zlatnih medalja na najprestižnijim evropskim sajmovima.

"Kvalitet proizvoda, prirodni i proizvodni resursi, međutim sami po sebi nijesu dovoljni. U savremenim uslovima, za uspjeh na tržištu oni su tek nužan preduslov“, poručili su iz PKCG.

Oni smatraju da je za potpuni i održivi tržišni uspjeh neophodno mnogo toga, od istraživanja tržišta i potreba potrošača, formulisanja adekvatnih strategija proizvoda, cijena, kanala marketinga i promocije do formulisanja konkurentskih strategija.

"Najjednostavnije rečeno, uslov je sposobnost zadovoljavanja potreba potrošača bolje od konkurencije. Odluka o tome da se kupi neki proizvod i usluga donosi se njihovim prethodnim pozicioniranjem u svijesti potrošača“, kazali su iz PKCG. 

Oni su saopštili da uspjeh brenda na tržištu ne zavisi od toga šta marketinški tim misli o njemu, već prvenstveno šta o njemu misle potencijalni potrošači ili korisnici.

"Marketing je poslovna strategija koja u centar stavlja kupca, njegove želje i potrebe, te njihovo zadovoljavanje na način koji donosi profit. Ilustrativno govoreći, kupac je odavno gospodar na tržištu. Smatra se da je danas najznačajnija funkcija marketinga upravo izgradnja brenda“, rekli su predstavnici PKCG.

Oni su dodali da kada neki proizvod postane brend, on ima vrijednost koja mu obezbjeđuje prednost u smanjenju marketinških troškova zbog svjesnosti i lojalnosti potrošača, veću mogućnost izbora u pregovaranju sa distributerima i trgovcima na malo, mogućnost povećanja cijena za razliku od konkurencije, lakše širenje poslovanja, odbranu od cjenovne konkurencije, manju ranjivost na krize i veću lojalnost potrošača.

PKCG, kako su podsjetili njeni predstavnici, u cilju potpunije valorizacije domaćih proizvoda i ukupnih potencijala, od 2008. realizuje projekat Dobro iz Crne Gore. 

"To je postupak brendiranja domaćih proizvoda i usluga koji za to posjeduju realan potencijal, koji se utvrđuje i provjerava u strogoj proceduri ispunjavanja kriterijuma natprosječnog kvaliteta. Kroz proces objektivnog informisanja i fer promocije, djelovano je na rast svijesti domaćih potrošača o realnom kvalitetu domaćih proizvoda i usluga, i u tom kontekstu postepeno napuštanje i dalje žilavih predrasuda o navodnoj inferiornosti svega što je domaće u poređenju sa svim što je uvezeno“, kazali su iz PKCG.

Oni su dodali da je u marketinškom smislu taj proces imao za cilj poboljšanje percepcije potrošača prema domaćem kvalitetu.

"Projekat i nosioci žiga Dobro iz Crne Gore uživaju povjerenje građana i potrošača i iz godine u godinu bilježe uspjehe na domaćem i stranim tržištima. Prema njihovom mišljenju, najvažniji doprinos projekta je rast domaće proizvodnje i jačanje povjerenja u crnogorske proizvode, ali i kreiranje novih radnih mjesta“, saopštili su iz PKCG.

Oni su podsjetili da je do sada pravo korišćenja nacionalnog žiga Dobro iz Crne Gore steklo 18 crnogorskih proizvođača. 

"Koliko im je taj žig pomogao da ostvare povoljnije poslovne rezultate, odnosno, da li su i u kolikoj mjeri uspjeli da iskoriste šansu koju donosi pravo korišćenja nacionalnog žiga, zavisi od pojedinačne spremnosti da to iskoristi za poboljšanje poslovnih rezultata“, rekli su iz PKCG.

Oni smatraju da žig doprinosi prepoznatljivosti i uspješnijem putu do potrošača, što je osim godišnjim finansijskim iskazima, potvrđeno i najnovijim istraživanjem o stavovima potrošača.

"Savremeno poslovanje zahtijeva da menadžment stalno izučava šta žele potrošači i šta su uslovi konkurentnosti na tržištima. Komora praktično jednom sedmično organizuje seminare koje vode ugledni univerzitetski profesori i eksperti iz prakse, čiji je cilj da se inovira znanje i unaprijedi kvalitet ljudskih resursa u firmama, a karakteriše ih dobra posjećenost“, zaključili su iz PKCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније