Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ rtcg.me ]

23. 05. 2017. 16:42   >>  19:05

SAVJET EU PREPORUČIO

Fiskalna konsolidacija uz ekonomski rast

Crna Gora bi u 2017. godini trebalo da spovede fiskalnu konsolidaciju, pojača poreske prihode i smanji olakšice, ukloni prepreke za rast kredita za privredu, pruži podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, reformiše Zakon o socijalnoj zaštiti, navodi se u preporukama koje je danas usvojio Savjet Evropske unije.

Savjet Evropske Unije za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN) u Briselu usvojio je preporuke za kreiranje politika kao podršku ispunjavanju Kopenhaških ekonomskih kriterijuma.

Učesnici Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske ocijenili su da je crnogorska ekonomija ušla u snažan investicioni ciklus, ali će, smatraju, ekonomski rast ostati umjeren zbog  jakog negativnog uticaja uvoza koji dovodi do visokog i rastućeg trgovinskog deficita.

U svjetlu te ocjene oni pozivaju Crnu Goru da u potpunosti sprovede paket konsolidacionih mjera za 2017. godinu i, kako su naveli, ukoliko bude  potrebno, sprovede dodatne fiskalne mjere  kako bi se postigle planirane budžetske uštede od oko 3 odsto BDP-a.

Ojačati poreske prihode

"Treba usvojiti sveobuhvatnu srednjoročnu fiskalnu strategiju sa konkretnim održivim mjerama na prihodnoj i rashodnoj strani kako bi se postigla stabilizacija javnog duga i smanjile s njim povezane ranjivosti", stoji u preporukama.

S tim u vezi vršilac dužnosti šefa jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner kazao je na brifingu za novinare da je "2017. godina kada fiskalna konsolidacija treba da se sprovede jer će narednih godina Crna Gora morati da refinansira zajmove i obaveze koje ima".

U preporukama dalje stoji da Crna Gora treba "postepeno da smanjuje udio javne potrošnje na plate i penzije u BDP-u, da osigura dostupnost adekvatnih finansijskih sredstava za realizaciju novih zakonskih mjera".

"Treba da jača poreske prihode i dodatno smanji poreske olakšice. Usvoji mjere u cilju olakšavanja servisiranja duga korišćenjem lokalnog tržišta, produžavanjem rokova dospjeća i ubrzavanjem privatizacionog procesa", navodi se u preporukama.

Na pitanje novinara da li navedeno podrazumijeva povećanje poreza, Haglajtner je pojasnio da treba ojačati poreske prihode i smanjiti izuzeća kod neplaćanja poreza.

"Velika preduzeća imaju izuzeća od poreza. Važna je ista politika za sva preduzeća. Možete povećati prihode ili smanjiti troškove. Crna Gora ima visoku javnu potrošnju. Sa Svjetskom bankom ćete naći mjere da se podrži ekonomski rast dok se sprovode mjere za fiskalnu konsolidaciju", kazao je Haglajtner.

U cilju smanjenja kreditnog rizika u bankarskom sektoru i uklanjanja prepreka za rast kredita za privredu, Crnoj Gori je preporučeno da "nastavi sa naporima u rješavanju nekvalitetnih kredita (NPL) pripremom sveobuhvatne strategije u čiju izradu će biti uključeni svi relevantni akteri".

Dobar napredak ostvaren u dijelu otvaranja energetskog tržišta

Učesnici dijaloga ocijenili su da je "razvoj infrastrukture u našoj zemlji uključujući i oblast telekomunikacija ograničen teškom topografijom zbog čega su javne investicije i troškovi održavanja visoki".

S toga preporučuju da Crna Gora "uskladi nacionalne propise sa Direktivom 2014/61 o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina".

"Olakšavanje digitalizacije širokopojasnog interneta bi takođe pomoglo ekenomski rast", kazao je Haglajtner.

Dok je, kako su ocijenili "dobar napredak ostvaren u dijelu otvaranja energetskog tržišta", smatraju da su potrebni kontinuirani napori kako bi se osiguralo otvaranje željezničkog. Preporuka za tu oblast je da se "osigura efektivnost, efikasnost i nezavisnost željezničkog regulatornog i bezbjednosnog tijela kako bi se osiguralo puno otvaranje željezničkog tržišta".

Između ostalog preporučuje se i "nastavak jačanja finansijske i nefinansijske podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i usvajanje zakona koji bi osigurali operativnu nezavisnost organa državne pomoći".

S tim u vezi učesnici dijaloga su ocijenili da je "potrebno uložiti dodatne napore kako bi se izgradile visokokvalitetne usluge poslovne podrške te poboljšale preduzetničke vještine i finansijska pismenost MSP, kao i da se obezbijede jednaki tržišni uslovi kroz primjenu pravila konkurencije i državne pomoći u skladu sa pravnom tekovinom EU". Time će se, smatraju, podržati tekući napori da se diversifikuje industrijski sektor. Jačanje vladavine prava, smanjenje neformalnog sektora i borba protiv korupcije su, kako su ocijenili, i dalje važni u naporima da se poboljša poslovno kruženje.

"Kao bi se pomoglo bolje korišćenje novca poreskih obveznika potrebno je formirati tijelo za državnu pomoć. Ono bi kontrolisalo sve oblike pomoći. Ne treba podržavati pojedinačna preduzeća već sektore. Treba definisati kriterijume pomoći. U Ministarstvu finansija postoji takvo tijelo, ali ono ne funkcioniše pa ga treba ojačati", pojasnio je Haglajtner operativnu nezavisnost organa državne pomoći.

Kao strukturne prepreke za rast i konkurentnost definisan je "nedostatak dinamike privatnog sektora i slaba diversifikacija proizvodnje u kombinaciji sa ograničenim pristupom finansiranju, visokom neravnotežom na tržištu rada, kao i niskom stopom zaposlenosti koja je povezana sa obimnim neformalnim sektorom, nedostatak podsticaja za zapošljavanje žena, neciljanih socijalnih naknada i neusklađenost vještina sa potrebama na tržištu rada".

Programi ekonomskih reformi

Za rješenje navedenog preporučena je "reforma Zakona o socijalnoj zaštiti kako bi se osigurala isplativost, bolje usmjeravanje pomoći i smanjenje destimulansa za učešće žena na tržištu rada. Pregled aktivnih politika tržišta rada u cilju poboljšanja pokrivenosti i usmjerenosti na dugoročno nezaposlena lica, žene i mlade. Poboljšanje prelaska iz škole u zaposlenje uz pomoć učenja kroz rad i promovisanje atraktivnosti stručnog obrazovanja". 

Haglajtner se nada da će disbalans na tržištu rada biti predmet novog Zakona o radu.

Predstavnici zemalja-članica EU, zemalja zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zemalja zapadnog Balkana i Turske, sastali su se povodom godišnjeg dijaloga o ekonomskim politikama. Programi ekonomskih reformi (ERP) za 2017. godinu poslati od strane zemalja zapadnog Balkana i Turske prikazuju srednjeročni makroekonomski i fiskalni okvir i strukturne reforme (koje se tiču oblasti kao što su tržište rada, obrazovanje, energetika, inovacije i biznis okruženje) koje za cilj imaju unapređenje konkurentnosti i dugoročni rast.

Dijalog o ekonomskom upravljanju sa zemljama zapadnog Balkana i Turske ima za cilj da ih pripremi za buduće učešće u koordinaciji ekonomske politike EU. Učesnici su ponovili posvećenost postavljanju novog seta ciljanih preporuka za kreiranje politika koje će služiti kao podrška naporima na ispunjavanju Kopenhaških ekonomskih kriterijuma. U tom kontekstu, učesnici su se saglasili da elemente iz preporuka za 2016. godinu koje još nisu u potpunosti sprovedene ostanu na snazi, te da će se njima pozabaviti kreatori politika zemalja zapadnog Balkana i Turske.

Crna Gora je dostavila svoj Program Ekonomskih reformi (PER 2017-2019) 31. januara 2017. Preporuke iz zaključaka Ekonomskog i Finansijskog Dijaloga iz maja 2016.godine su djelimično sprovedene tokom prošle godine.

Jelena Bobičić Čović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније