Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 06. 2013. 15:46 >> 15:46
1

DRŽAVA UGROŽENA

SNP: Padaju garancije za KAP

Nakon prijedloga za pokretanje stečaja u Kombinatu aluminijuma, koji je Vlada podnijela, kao i povećanja stope PDV-a, koju su juče izglasali poslanici parlamentarne većine, jasno je da se sprema scenario za pad preostalih garancija od 105 miliona eura datih za KAP, ocijenio je šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović.

SNP ukazuje da je nakon Izvještaja o datim garancijama za KAP, koji je DRI sačinila i dostavila Skupštini, nedvosmisleno ukazano da su iste izdate nezakonito, bez poštovanja procedure i bez realne ekonomske osnove. Time je, naveo je Damjanović, država dovedena u opasnost da plaća Vladine odluke, pa je već plaćeno više od 20 miliona eura prošle godine Dojče banci.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je usvojio ocjene i stavove na predlog članova Odbora Srđana Milića, Mladena Bojanića i Aleksandra Damjanovića, koje su dostavljene državnim organima. Između ostalog sugerisano je VDT-u da ocijeni da li postoje elementi krivičnog djela u izdavanju garancija i shodno tome pokrene postupak individualizacije odgovornosti.

"Na moj prijedlog je istovremeno Odbor donio odluku o kontrolnom saslušanju zamjenika VDT, gospodina Vukčevića, vezanih za postupanje tog organa u vezi sa dešavanjima u i oko KAP-a. Shodno tome, u SNP očekujemo da se odgovornost za višemilionske štete nanijete KAP-u i Državi, odnosno budžetu, individualizuje jer se radi o zločinu prema nekadašnjem „motoru“ crnogorske privrede", poručio je Damjanović.

Takođe, on je istakao da SNP očekuje odredba da krivična djela iz procesa privatizacije ne zastarijevaju postane sastavni dio našeg sistema i da se na taj način utvrdi odgovornost za stanje u KAP-u.

Damjanović je podsjetio da je nakon sastanka koji su imali sa DRI uslijedilo reagovanje te institucije koja je od ministra ekonomije zatražila  da  posredstvom predstavnika državnog kapitala u KAP-u, u roku od 15 dana obezbijedi dokumentaciju kako bi mogli da krenu u postupak provjere dugova fabrike.

"Na ovaj način se realizuju Zaključci Skupštine o KAP-u koje je predložila SNP, i jasno je da će se nakon što DRI, nadamo se kvalitetno odradi reviziju dugova u KAP-u, mnogo više znati o tome ko je i kako doveo KAP i Crnu Goru u ovako loš položaj", zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније