Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

19. 05. 2017. 18:37 >> 18:10

IPARD LIKE 1.2

Potpisani ugovori sa 168 poljoprivrednika

Poljoprivredni proizvođači iz svih krajeva Crne Gore, njih 168, od kojih većina sa sjevera, danas su u Pljevljima potpisali ugovore o bespovratnoj podršci investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD like 1.2 javni poziv.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ukupna investicija tih projekata iznosi 4,2 miliona eura, za šta je obezbijeđeno 2,4 miliona eura bespovratnih sredstava iz EU fondova i nacionalnog budžeta.

Ministar poljoprivrede, Milutin Simović, kazao je da će novi investicioni zamah u sektoru poljoprivrede značiti novu vrijednost u tom sektoru i dalje podizanje konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori. 

On je rekao da posebno ohrabruje to što mladi ljudi čine značajan dio u strukturi korisnika projekta podrške, što pokazuje njihovo interesovanje za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje kao šanse za biznis. 

Simović je kazao da ga posebno raduje njihova energija, odlučnost, spremnost na dijalog i partnerstvo u prepoznavanju suštinskih vrijednosti.

"To je pokazatelj da smo na dobrom putu daljeg i ubrzanog razvoja poljoprivrede, na kome ćemo biti partneri“, kazao je Simović na svečanom potpisivanju ugovora kroz IPARD like 1.2 javni poziv, kroz koji će bit nabavljeno novih 102 traktora, 157 mašina sa priključcima i značajan broj grla stoke. 

Simović je ocijenio da je kroz ovaj javni poziv bio značajno veći procenat onih koji su zadovoljili uslove za podršku, što je, kako je kazao, pokazatelj da se povećavaju i apsorpcioni kapaciteti samih poljoprivrednika za korišćenje EU fondova, ali i da daje rezultat uspostavljeni princip angažovanijeg rada stručnih i savjetodavnih službi u pružanju pomoći proizvođačima.

On je iskoristio priliku da se zahvali EU na sredstvima bespovratne podrške, kao i Svjetskoj banci na partnerstvu u implementaciji projekata.

Simović je rekao da su crnogorskoj poljoprivredi i razvoju sela, osim tog projekta, naraspolaganju brojni drugi izvori bespovratnih i povoljnih sredstava, koje je Vlada obezbijedila u saradnji sa EU i drugim partnerima „koji u zbiru pokazuju značajnu brigu i pažnju države“. 

On je kazao da je u toku proces obezbjeđivanja novih sredstava iz Svjetske banke za realizaciju novog MIDAS-a projekta, izdašnijeg i sadržajnijeg od prethodnih, i da se realizuju procedure za korišćenje pravog IPARD programa kroz koji je Crnoj Gori namijenjeno oko 40 miliona eura. 

Simović je podsjetio i na nedavno potpisan sporazum sa IFAD-om koji će finansirati značajan broj projekata za razvoj poljoprivrede i sela. 

Na svečanosti u Pljevljima govorio je i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori, Esman Benoa, koji je čestitao potpisnicima ugovora na spremnosti da investiraju u proizvodnju zdrave hrane i razvoj ruralnh područja. 

On je kazao da se nada da će do kraja godine sve biti spremno za početak korišćenja novca iz IPARD-a. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u kontekstu raspoloživih sredstava Simović se osvrnuo i na kritike koje su se ovih dana mogle čuti u javnosti, da Vlada nedovoljno ulaže u sektor poljoprivrede. 

"Ne razumijem mnoge koji u svojim kancelarijama i u umišljenosti visokih naučnih dometa prave neke analize, zbrajaju, oduzimaju, sa željom da dokažu da Vlada ne odvaja dovoljno za razvoj poljoprivrede“, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, ti kritičari najbolje su demantovani ovogodišnjim Agrobudžetom koji je značajno veći, sve izdašnijom podrškom EU, IFAD-om, a uskoro će biti demantovani i sa novim MIDAS projektom.

"Pozivam ih da batale digitrone, analize, da se oni saberu, i da budu dio ovog tima. Da podare sektoru poljoprivrede ono što bi bilo vrjednije i ono što znaju, da negdje u lutanju između naučnih visina i političkih izmaglica, ne izgube sebe kao stručnjaka i naučnika“, poručio je Simović.

U Pljevljima je danas saopšteno i da je pljevaljski sir zaštićen oznakom porijekla, i da je Crna Gora time dobila drugi zaštićeni proizvod, nakon što je prije nepunih pola godine zaštićen njeguški pršut. 

Tim povodom, Simović se susreo sa članovima Udruženja proizvođača „Pljevaljski sir“ i čestitao im na ovom značajnom uspjehu.

"U odnosu na ono po čemu je do sada bio prepoznatljiv pljevaljski sir, a to je kvalitet, specifičnost, autohtonost i bezbjednost, taj proizvod dobija dodatu vrijednost koja će na tržištu, siguran sam, biti posebno vrednovana“, kazao je Simović.

On je rekao da je siguran da će zaštita pljevaljskog sira obezbijediiti novu i bolju tržinu vrijednost tog proizvoda i donijeti dobro svim vrijednim domaćinima koji se bave tom proizvodnjom.

Na kraju posjete Pljevljima, Simović se sastao i sa predstavnicima Unije stočara sjevera, i razgovarao o mogućnostima za unaprjeđenje uslova za razvoj stočarske proizvodnje i postizanje veće konkuretnosti tog sektora. 

"Cilj sastanka je da se čuju sugestije, predlozi, kako bi razmotrile i uvažile njihove inicijative u narednom periodu ugrade u razvojne politike. Značajan broj ranijih sugestija Unije stočara ugrađen je u ovogodišnji Agrobudžet“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da se sličan dijalog i kontinuirana komunikacija, sa nivoa Ministarstva i Vlade, nastavlja i u sektoru šumarstva. 

Na sastanku u Upravi za šume, kojem su prisustvovali šefovi svih područnih jedinica, razmotrene su započete aktivnosti zasnovane na novoj politici korišćenja šumskih resursa, kontrole izvoza drvnih sortimenata i koncesionih ugovora, stvaranja uslova za dostupnost drvne mase za male drvoprerađivače u cilju razvoja drvne industrije i održivog korišćenja i zaštite šumskog bogatstva.

Simović je još jednom istakao potrebu angažovanijeg odnosa Uprave za šume, shodno zakonom definisanim nadležnostima, posebo u dijelu donošenja planova gazdovanja, kontrole i nadzora, sa naglaskom na to da struka mora biti ispred potreba pojedinaca i koncesionara. 

Bilo je, kako se navodi u saopštenju, riječi i o problemu nepoštovanja koncesionih ugovora u dijelu narušavanja putne infrastrukture u seoskim područjima, što se moglo čuti i danas u Pljevljima od poljoprivrednih proizvođača.

"Simović je tim povodom na sastanku ponovio da Uprava za šume ne treba da toleriše neodgovorno ponašanje koncesionara, već da bude servis onima koji žele da igraju po pravilima, i da se svaki oblik nepoštovanja ugovora mora sankcionisati njegovim raskidanjem“, kaže se u saopštenju. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније