Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

18. 05. 2017. 13:32 >> 13:04

CBCG SAOPŠTILA

EFSE uložio 190,6 miliona eura

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je od osnivanja, 2005. godine, u Crnu Goru uložio 190,6 miliona eura, najviše u oblasti industrije i usluga, kao i u trgovinu i poljoprivredu, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su kazali da je dvodnevnom sastanku Savjetodavne grupe EFSE-a, koji se uz godišnju Skupštinu Fonda danas završava u Splitu, prisustvovao i guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić.

Žugić je rekao da je neophodno da Fond, prilikom opredjeljivanja podrške, promoviše princip demonopolizacije.

"Pružanje podrške individualnim klijentima, posebno u sektoru mikro-kreditnih institucija, koga karakteriše visok nivo kamatnih stopa, ne doprinosi liječenju ovih ranjivosti, već ih samo produbljuje", ocijenio je Žugić.

Savjetodavna grupa, kao glavno organizaciono tijelo EFSE-a koga čine predstavnici centralnih banaka regiona, sastaje se jednom godišnje i ima zadatak da poveže lokalno tržište sa Fondom.

"EFSE fond, koji je osnovan 2005. godine na inicijativu Njemačke razvojne banke (KfW), sa sjedištem u Luksemburgu, funkcioniše na principu javno-privatnog partnerstva, prikupljajući sredstva donatora i investitora, koje preko poslovnih banaka i mikrofinansijskih institucija, plasira klijentima u zemljama u tranziciji", kazali su iz CBCG.

EFSE fond nudi kredite za mala i srednja preduzeća, agro i stambene kredite, kao i tehničku pomoć.

Na sastanku Savjetodavne grupe bilo je riječi o planovima EFSE-a za naredni period, čija će realizacija, kroz održivo finansiranje, doprinijeti jačanju ekonomskog razvoja i prosperiteta u regionu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније