Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

17. 05. 2017. 17:16 >> 16:49

O PLANIRANJU I IZGRADNJI

Investitori pozitivno o Zakonu

"Nacrt zakona o planiranju i izgradnji je veliki i hrabar korak naprijed kada je u pitanju unaprjeđenje poslovnog ambijenta i poboljšanje investicione klime“, bili su složni u ocjeni predstavnici najvećih investicionih projekata u Crnoj Gori na okruglom stolu kojim je predsjedavao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, a koji je održan drugog dana festivala nekretnina i investicija, FREI 2017.

Okruglom stolu prisustvovali su: Anthony Scholes iz kompanije Adriatic Marinas (Porto Montenegro), Zoran Arsenijević iz kompanije Azmont Investments (Portonovi), Vladimir Čvorović iz kompanije Montrose, Jadranka Frančesković, predstavnica kompanije Katari Diar (Plavi horizonti), Goran Bencun iz kompanije Adriatic Properties (Sveti Stefan), Nil Emilfarb, direktor Strateks grupe (Dukley Gardens), Stanko Zloković, predstavnik Privredne komore Crne Gore, kao i Oliver Marković, predstavnik Glavnog grada Podgorica.

U uvodnom izlaganju, ministar Radulović predstavio je glavne novine u Zakonu i naglasio da se u tom Ministarstvu trude da podijele rješenja sa svim zainteresovanim stranama, te da je zadovoljan određenim konkretnim sugestijama na tekst Nacrta.

Naveo je da, osim unaprjeđenja sistema, stanja u prostoru i kvalitetnijih planova, Nacrt zakona o planiranju i izgradnji ima za cilj i značajno poboljšanje uslova poslovanja u Crnoj Gori i olakšanje ulaganja za strane i domaće investitore.

Predstavnici investitora izrazili su zadovoljstvo što su prepoznati problemi i napravljena rješenja koja će unaprijediti sistem i učiniti ga predvidljivijim. Naglasili su da je veoma značajno što će procedure biti olakšane, da će biti riješeni neki od problema koje su investitori do sada imali, te da će se ubrzati realizacija velikih projekata. Predstavnici investitora ocijenili su pozitivnim Nacrt zakona o planiranju i izgradnji i uputili pitanja u vezi sa licenciranjem stranih kompanija za projektovanje i izradom podzakonskih akata i komentara Zakona.

Radulović je naglasio da će postojati mogućnost da se inostrane kompanije licenciraju za projektovanje u Crnoj Gori, ali da će se za reviziju i nadzor moći licencirati samo crnogorske kompanije. Takođe, najavio je da je većina podzakonskih akata završena, dok će, kada Zakon bude usvojen, biti objavljen komentar u kome će određene tačke Zakona biti detaljno objašnjene. Radulović je zaključio da očekuje da će Crna Gora biti još primamljivija destinacija za investiranje.

"Crna Gora je nebrušeni dijamant"

U jednoj od glavnih prezentacija drugog dana festivala, g. Eulogio Bordas Rubies, predsjednik španske kompanije THR za konsalting u turizmu koja posluje širom Evrope, prezentovao je viziju razvoja područja Mediterana i trendova turizma u ovom regionu.

"Crna Gora je nebrušeni dijamant, a od toga kako ga brusite zavisi kakav će biti“, istakao je Bordas i naveo da Crnu Goru smatra jednom od najatraktivnijih destinacija na Mediteranu, koju tek očekuje rast broja turista. Po njegovoj procjeni, Crna Gora, uz razvoj kvalitetnog hotelskog smještaja i infrastrukture, kao i dobrog marketinškog nastupa na svjetskom tržištu može dostići brojku od preko 6 miliona turista godišnje do 2033. godine.

Bordas je naglasio da Crna Gora može izvući brojne benefite iz novih trendova u turizmu, koji podrazumijevaju pružanje doživljaja destinacije za turiste. Takođe, istakao je da je veoma bitno pratiti tehnološke trendove koji u današnje vrijeme oblikuju turizam, odnosno ponudu u i tražnju u tom segmentu.

Margaret Rajković, partner u kompaniji Horwat HTL, koja je izlagala na temu "Globalni rast luksuznih hotela i mogućnosti za Crnu Goru" navela je da Crna Gora ima dobar potencijal da učestvuje na ovom veoma vrijednom tržištu. Navela je da se i tržište luksuznog turizma mijenja u pravcu obezbjeđivanja iskustva destinacije.

U ostalim prezentacijama, predstavljeni su projekti valorizacije Đalovida pećine i izgradnje novih ski-centara u Crnoj Gori, opšta i investiciona problematika razvoja zimskog turizma u Crnoj Gori, šanse za razvoj „malog“ hotelijerstva kod nas, kao i modeli finansiranja i kreditne podrške za turističke projekte u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније