Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

15. 05. 2017. 22:18 >> 21:51

SIMOVIĆ NA FREI

Investicionu zajednicu vidimo kao partnera

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović otvorio je večeras u Budvi osmi Festival investicija i nekretnina (FREI). Iznoseći konkretne rezultate koje je naša zemlja ostvarila u unaprjeđenju konkurentnosti, Simović je naveo da u daljim reformama Vlada investitore vidi kao partnere.

"U Crnoj Gori danas posluju investitori iz 113 zemalja, a tokom 2016. godine ostvaren je ukupan priliv stranih direktnih investicija od oko 687 miliona eura. Veoma ohrabruje rast stranih direktnih investicija u prvom kvartalu ove godine kroz indikator značajnog povećanja neto priliva investicija. Ovi podaci najbolje ilustruju napore koje Crna Gora čini u pravcu stalnog unapređenja poslovnog ambijenta“, rekao je Simović.

Turizam

"U turizmu, jednoj od strateških privrednih grana, koja u BDP-u Crne Gore direktno i indirektno učestvuje sa oko 22%, u prethodnoj godini zabilježili smo rekordne fizičke i finansijske pokazatelje – najviše gostiju, najviše noćenja i najveće prihode. Dosadašnji pokazatelji i prognoze ukazuju da će se trend rasta nastaviti i u ovoj godini. Potencijal za razvoj turizma u Crnoj Gori potvrđuje i postojeći obim investicija koji je preko tri milijarde eura, a sve više se prepoznaje potencijal za razvoj ovog sektora i na sjeveru Crne Gore“ – rekao je Simović otvarajući osmi Festival investicija i nekretnina.

Istakao je da je u stvaranju povoljnog okruženja za biznis i investicije evidentan kontinuirani napredak koji je Crna Gora ostvarila u procedurama izdavanja građevinskih dozvola.

"Potencijal za razvoj turizma u Crnoj Gori potvrđuje i postojeći obim investicija koji je preko tri milijarde eura, a sve više se prepoznaje potencijal za razvoj ovog sektora i na sjeveru Crne Gore. Veliki potencijal za razvoj predstavljaju i sektori komplementarni turizmu, u prvom redu poljoprivreda, zbog svoje strateške prednosti – mogućnosti plasmana kroz turističku ponudu“, kazao je Simović.

Infrastruktura

Vicepremijer Simović je rekao da važnu ulogu u projekcijama razvoja predstavljaju i značajni saobraćajni infrastrukturni projekti koji se realizuju u Crnoj Gori. U prvom redu to je intenzivirana izgradnja auto puta, i da ohrabruju iskoraci u realizaciji kapitalnih projekata u energetskom sektoru.

"Privodi se kraju projekat energetskog podmorskog kabla do Italije, čime Crna Gora postaje energetsko čvorište cijelog regiona. Ponosni smo na prvoizgrađeni vjetropark u Crnoj Gori koji se ovih dana pušta u probni rad, a ostajemo privrženi izgradnji novih i termo i hidroenergetskih objekata“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Porezi

Poreska politika je značajna komparativna prednost poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, ocijenio je Simović.

"Vlada je pokazala odlučnost da se i u vremenu realizacije zahtjevnog finansijskog plana konsolidacije, očuva konkurentnost i predvidivost poreskog sistema. Stopa poreza na dobit pravnih i fizičkih lica je na najnižem nivou u regionu, dok su poreska oslobođenja u područjima indeksa razvijenosti ispod 75%, doprinijela da Crna Gora bude okarakterisana kao najatraktivnija investiciona destinacija Jugoistočne Evrope, pa i šire“.

Dalje unaprjeđenje poslovnog ambijenta

Simović je, otvarajući osmi Festival investicija i nekretnina, kazao da će Vlada u otvorenoj komunikaciji sa poslovnom zajednicom, odlučno raditi na uklanjanju svih biznis barijera u cilju daljeg unaprjeđenja poslovnog ambijenta kao uslova ubrzanog ekonomskog rasta.

"Od posebne važnosti je izgradnja saobraćajne, vodovodne, kanalizacione, energetske i telekomunikacione infrastrukture, sa akcentom na biznis zonama, u skladu sa prostorno-planskim dokumentima, razvojnim planom i strategijom“, rekao je Simović.

On je dodao da Vlada nastavlja aktivnosti u cilju dostizanja još dinamičnijeg ekonomskog razvoja, unaprjeđenja poslovnog ambijenta i rasta konkurentnosti, kroz kontinuirane reforme koje sprovodi od 2006. godine.

Partnerski u novom političkom okruženju

Simović je posebno istakao da su svi projekti realizovani zahvaljujući snažnom temelju u institucijama koje su, takođe, odgovorno i posvećeno građene i razvijane od obnavljanja nezavisnosti do danas.

"Proces izgradnje institucija u svim demokratskim sistemima je veoma zahtjevan i složen, a uspješno suočavanje naših državnih institucija i sa otvorenim, međunarodnim izazovima i prijetnjama predstavlja potvrdu njihove snage, odlučnosti i izgrađenih kapaciteta. Evropska i evroatlantska arhitektura institucija koje smo izgradili prepoznata je i od strane naših međunarodnih partnera. 5. juna očekujemo uručenje našeg ratifikacionog dokumenta Stejt Departmentu i od toga trenutka Crna Gora će i formalno postati punopravna članica NATO-a, najboljeg globalnog bezbjednosnog okvira, a upravo bezbjednost i sigurnost su neophodni uslovi za stabilan ekonomski rast i razvoj i novo značajno ohrabrenje za sve investitore. Pridruživanje Crne Gore porodici 28 najrazvijenijih država predstavlja najveće priznanje ukupnoj politici koju je Crna Gora vodila u proteklih 11 godina od obnove nezavisnosti, politici stabilnosti, dobrosusjedstva, ekonomske saradnje, jednom riječju politici napretka“, rekao je Simović.

Zaključio je da naša zemlja posebno važnim drži stalno unaprjeđenje vladavine prava, kao najboljeg garanta i za kvalitet i za sigurnost investicionih projekata.

"Vjerujemo da će ovi iskoraci koje je Crna Gora napravila biti istovremeno podsticaj za cijeli region, ali i podsticaj energiji politike proširenja Evropske unije“, kazao je i zaključio da je Vlada Crne Gore odlučna da sprovede sve neophodne reforme u cilju daljeg jačanja konkurentnosti poslovnog ambijenta, kao uslova za ostvarenje ekonomskog rasta, otvaranja kvalitetnih novih radnih mjesta i rasta životnog standarda građana.

"U ostvarenju tih ciljeva Vlada poslovnu i investicionu zajednicu vidi kao partnera“, poručio je Simović otvarajući Festival investicija i nekretnina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније