Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

14. 05. 2017. 14:16 >> 13:53

ODGOVOR PKCG

Članarine se naplaćuju po zakonu

Reagujući na optužbe Građanskog pokreta URA da Privredna komora Crne Gore na neustavan način naplaćuje godišnje članarine svim privrednim subjektima, iz PKCG su kazali da je sve što rade u skladu sa zakonom što je, kako su navelli, potvrđeno pravosnažnim presudama.

 

Kako su najavili na današnjoj konferenciji, poslanici Građanskog pokreta URA, sa kolegama iz opozicije, podnijeće Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti Statuta i Odluke o članskom doprinosu Privredne Komore Crne Gore.

Iz PKCG objašnjavaju da je Zakonom o Privrednoj komori i Statutom propisano da privredna društva, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje i preduzetnici zajedničke interese ostvaruju u Privrednoj komori i da danom registracije u Centralnom registru privrednih subjekata postaju njeni članovi.

“Saglasno Zakonu, sredstva za rad obezbjeđuju se od članskog doprinosa, prihoda od naknada za izvršene usluge i drugih izvora, a visinu članskog doprinosa i drugih naknada za izvršene usluge i način njihovog plaćanja, utvrđuje Skupština, kao najviši organ Komore”, navodi se u saopštenju.

Komorom, kako je objašnjeno, upravljaju privrednici iz svih sektora privrede (neposredno više od 600 privrednika).

“Skupštinu Komore, Upravni odbor, Nadzorni odbor i odbore udruženja sačinjavaju privrednici koji za svaku godinu usvajaju program rada i finansijski plan. Privredni subjekti za svaku godinu utvrđuju koliko će iznositi  članski doprinos, koje aktivnosti će Komora realizovati i koliko novca treba da bude potrošeno za koju aktivnost”, navoid se u saopštenju.

Iz PKCG kažu da je ovakav sistem rada i finansiranja i do sada  bio predmet osporavanja nedovoljno upućenih, pa je pravna utemeljenost sistema Komore  potvrđena pravosnažnim sudskim presudama.

“Iza Ustava Crne Gore, kao akta neprikosnovene pravne snage, nalaze se zakoni kao normativni pravni akti države, u okviru kojih je i Zakon o Privrednoj komori i drugi zakoni kojima je Komori povjereno vršenje javnih ovlašćenja (izdavanje javnih isprava, uvjerenja, potvrda, dozvola i sl.), što znači da je riječ o udruženju u javnom, a ne privatnom pravu. Stoga je propisivanje obaveznog članstva u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, navodi se  saopštenju.

Takođe, navide da je Komitet za pravne poslove Evropskog Parlamenta utvrdio da je obavezno članstvo u privrednim komorama u skladu sa pravom Evropske Unije.

“Ovakav model organizovanja imaju susjedne zemlje (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ali i najrazvijenije evropske države: Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, i dr. kod kojih su takođe komore osnovane zakonom i kod kojih je članstvo obavezno”, navodi se u saopštenju.

Iz PKCG podsjećaju da se registrovani u transparentnom registru Evropske unije i da je komora članica najznačajnijih komorskih asocijacija, kao što su: Međunarodna trgovinska komora, Eurochambres, Evropska asocijacije privrednih komora....

“Za obavljanje stručnih, administrativnih i drugih poslova, Komora ima stručnu službu koju čine visokoobrazovani ljudi (85%), prosječne starosti 36 godina. Učešće žena iznosi 55%. Stručna služba odgovara potrebama i zahtjevima članica i omogućava stručno, kvalitetno, pravovremeno i odgovorno izvršenje poslova koji su od interesa za poslovanje privrede i društvo u cjelini”, zaključeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније